- Tempe (saya potong kecil2)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 sudu besar rempah kari
- 1 sudu kecil serbuk bilis
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk kunyit
- 1 sudu besar tepung jagung
- sedikit ketumbar.jintan manis,jintan putih(ditumbuk halus)-saya tambah
Cara-caranya:
- Kisar bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air.
- Tuangkan bahan yang dikisar ke dalam mangkuk.
- Satukan bahan-bahan yang lain bersama bahan yang dikisar tadi.
- Gaul hingga sebati.
- Kemudian, masukkan tempe dan gaul lagi hingga sebati.
- Perap seketika tempe dalam 30 minit - 1 jam.
- Panaskan minyak dan goreng tempe hingga garing.Angkat dan hidangkan dengan sambal kicap.
Rindu nak makan tempe goreng berempah! Kalau ada depan mata, paling kurang 5 ketullah masuk mulut!
ReplyDeletesaya pun hantu tempe jugak!kadang2 mkn mentah je...(nk tau mcmmane rasanya)
ReplyDelete