Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Tuesday, 11 June 2013

Holiday di Tasik Banding,Grik,Perak


 7 & 8 Jun 2013.Cuti sekolah baru2 ini ,kami sekeluarga pergi bercuti ke Tasik Banding.Ini kali ke 2 kami bercuti ke sana.Percutian santai bersama family sambil memancing.

7 Jun 2013,jam 12.00tgh malam kami bertolak dari Bangi.Percutian santai bersama family ini di sertai  5 buah family termasuk family saya.Adik saya turut serta sekali.Cuma kami saja yg bertolak dari Bangi,mereka yg lain tu dah berada di belah2  Perak,kebetulan cuti sekolah kan...

Sampai hentian Tapah,pertukaran driver berlaku,dek kerana en hubby tersangat mengantuk.Saya sambung pemanduan saya sampai ke Sungai Perak.Yg di dlm kereta tu mmg elok terlena  sakanlah,hinggakan ada anak2 yg terlentuk2 kepala & badan......


Tapi perjalanan kami sungguh menyeksakan.Kami anak beranak dilanda ciri birit,termasuklah yg kecil sekalii ...........sekejap2 kena stop,cari toilet....bila agak perut nak memulas tu rasa takut je tak sempat nk ke toilet..bukan sekali 2,tetapi 5 hingga 6 kali terpaksa cari toilet...bila dh melepas tu legalah sikit.....tp kejap lagi dia dtg balik......memulas2 lg.....sabar jerlah!!!!....dugaan!!!...
Bila dah sampai je Grik,semua family berkumpul....lebih kurang pukul 4.30 am,bila dh cukup semua, perjalanan diteruskan.Dalam perjalanan perut memulas lagi,terpaksalah kami yg sefamily nie mencari  toilet lagi....dan mereka semua meneruskan perjalanan dulu.
Kami berkumpul lagi di Masjid Grik,Ketika itu jam 6.00am kami sampai.Mereka yg lain tu dah sampai awal,sempat mereka solat berjemaah....Lepas solat,kami terus ke pasar basah,cari2 sarapan pagi,cari brg2 basah ...brg2 kering mmg dh beli sebelum bertolak .....beli ayam 5 ekor,buat barbekue,sayur2 sikit...Kami org perempuan nie x yah sibuk2 nak cari itu ini,diorg lelaki yg mencarinya........org perempuan jg anak masing2 yea!!!amboi! bestnyer...
Kemudian cari ais pulak.Bila dh complete semuanya,kami terus gerak ke jeti Tasik Banding.....
Ini dia boathouse yg kami 5 family nie sewa utk 2 hari 1 malam......

 Sampai Tasik Banding lebih kurang pukul 8.30am.Kali nie kami x excited sgt kerana  nie 2nd time kali dtg lagi.....Proses angkat mengangkat dan punggah memunggah sedang giat dilakukan....kalau yg anak2 ramai tu bolehlah angkat beg masing2.....


Cuaca hari tu mmg baik,x  panas sgt dan x hujan.....sedang 2 elok saja....Di sinilah nanti kami akan memunggag brg2 dan beg2 utk naik ke boathouse tu....Sewa boathouse,boatman,2 bot kecil lebih kurang dalam RM 2450.00.......



nie dia adik saya yg ikut...elly namanya....lepas abis sekolah,merantaulah kejenya....jap ke kuantan,jap ke Bangi...Lepas nie bila dh keje ,x de lg lah nak jalan2 cam nie.....niat dia mmg nak sambung belajar,tp masalah kewangan membelenggu dia,so terpaksalah dia cari duit dulu.....



Ketika nie ,Ely dan anak saya,Wawa serta Iffat sedang santai kat tepi2 boathouse,sambil merenung jauh melihatan keindahan tasik dan pemandangan sekitarnya.Toleh jap hanya nak amik gambar buat kenangan....tak tangkap gambar nanti x de lah kenangan,x gitu kak Ton!!!!...........



Posing lagi kat tepi2 boathouse sambil makan kuih....



Boathouse yang kami sewa nie mempunyai 4 bilik tidur,2 daripadanya ada 2 katil double dan 2 lagi tu ada 2 katil single...serta mempunyai 2 bilik air.....memang selesa sgt....kalau nak dibandingkan dgn yg  1st holiday dulu......dapurnya mmg luas.....siap ada lesung batu,blender lagi......tray2,kuali2 besar,kecil sume ada...




Ini adalah sudut pandangan kawasan dapur....mmg selesa,lepas2 masak jer leh santai kat sini,sambil potong2 sayur pun boleh lagi  alihkan pandangan ke tasik ......tapi jgn terpotong jari sudahlah!!!!...



Kalau bahagian depan bot panas,beralih pulak ke bahagian belakang dekat2 dgn dapur......sambil menghirup udara segar....tapi kalau nak mancing tunggu sehingga bot berhenti.....

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam  untuk sampai ke tempat yg nak dituju.....mmg banyak sungai2 kat situ,tapi harus diingat,bila nak ke sini kena ada permit yea.....tak boleh  suka2 nak ke sana-sini......mesti ada permit!!!bukan permit kerja tapi permit untuk menyatakan yg kita tak menceroboh masuk ke sana.....
Ok,sampai sini dulu.esok2 sambung lagi yea...banyak lg gambar2 utk di uploadkan...

15 comments:

  1. salam..dah lama tak g bercuti...bestnya g tasik banding..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 1st tu teruja jugaklah,tp dh 3 ,4 kali tu boring jugak!

      Delete
  2. Bestnya kalau dapat bercuti ramai-ramai kat tempat macam tu .... kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg seronok ,daripada x kenal langsung jd kenal...anak2 lah yg happy sgt..maknya pun teruja jugak...dpt tgk rumah org asli,cara kehidupan dia..

      Delete
  3. assalamualaikum..ada contact bothouse ni tak kaklong !

    ReplyDelete
  4. Nak tanya..kt area2 nih line digi xde ker..?
    Line phone ape yg blh contact ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami hanya berurusan dgn zul je,x de no tel lain..

      Delete
  5. Salam, tengok mcm best je boat nie. saya&fmly cadang nak ke sana gak... macm mana nak contact dgn boat owner tu.....

    ReplyDelete
  6. salam... selain memancing apa lg aktiviti bole buat kt sana.. harga tu utk boathouse shj ka? atau ada lain2 tambahan (permit/tiket/dll)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaum bapa gi mancing naik bot kecik.gi kt tmpt yg banyak ikan,anak2 @Isteri boleh jugak mancing kat atas bothouse tu...nak mandi2 pun boleh,kena tanya boatman kat mana tmpt nk mandi,diorg tau.....barbekeu atas boathouse tu...

      Delete
  7. Salam...ingin bertanya...masih ada lg simpan contact number boathouse tu?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....