guna beras biasa saja... |
Dan selamat petang semua............
- 4 cawan beras basmathi
- 4 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 3 biji tomato (dicincang)
- 1 btg serai(diketuk)
- 2 helai daun pandan(disimpul)
- 1 kuib pati ayam
- 1 sudu teh garam
- Pewarna hijau,merah dan kuning
- 1 sudu makan minyak sapi
- 2 sudu makan marjerin
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 inci kayu manis
- 1 inci hali(ditumbuk)
- 3 biji bawang merah(ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih(ditumbuk)
- Sedidikit bawang goreng
- Sedikit daun bawang(dimayang)
- Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk.
- Masukkan bahan tumis,serai dan daun pandan.Goreng sehingga naik bau.
- Masukkan air dan garam.Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan susu cair,kiub pati ayam,tomato dan beras.Kemudian kacau rata.
- Masak seperti nasi biasa.
- Apabila nasi hampir kering,letakkan satu pewarna pada satu tempat yang berlainan
- Biarkan sehingga nasi masak dan kering.Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata pada keseluruhan nasi.
- Sebelum dihidangkan,hiaskan dengan tabutan bawang goreng dan daun bawang.
Sama la kita Myda,kebanyakan terai resepi dari tenet dan juga buku resepi...tapi takpe..yg penting sesuai selera kan..
ReplyDeletenasib baik ada buku resepi@internet kan,kalau x msk benda yg sama je......
Deletelama2 anak2 pun boring,tu yg asyik mkn kt luar je.......
Ikut selera dan citarasa rasa masing-masing, kalau rajin kita masaklah kan... masak apa yang kita suka ni seronok, boleh jadi terapi minda juga.
ReplyDeleteha..ah memang betul tu kak.... bnyk2 resepi yg ada kt sini pun,apa yg kita suka msk......bila mnjadi tu,rasa seronok pulak!.....
Delete