Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Friday, 27 April 2012

Puding Roti Marble/Pelangi Kukus






3.30pm.
Sekarang nie tgh mengukus puding roti....sambil menunggu ianya masak,terus masukkan dulu resepinya dlm entry untuk petang Jumaat ini.....Sebelum nak buat tu ,banyak juga dah buat research dari google imej...last2 amik resepi dari kak fida@myresepi...resepi puding yg lain2 tu menggunakan serbuk agar2,memandangkan serbuk agar2 x de stok,so saya try resepi yg menggunakan bahan2 yg ada je kt rumah.....

Roti yang dah nak expired tu banyak lagi dan susu yang telah ditebuk pun masih banyak......x tau nak buat apa,so apa kata kita lunaskan dengan menyediakan puding roti untuk minum petang Jumaat ini,kan elok......daripada benda2 tu terbuang begitu saja......hihihi...




Puding Roti Marble/Pelangi Kukus
Sumber:Kak fida@myresepi

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

  • 12 keping roti putih - disiat2
  • 2 cawan susu sejat/susu segar (atau campuran kedua2 susu)
  • 4 sb susu manis
  • 1/2 cawan gula halus (boleh kurangkan)
  • 2 biji telur
  • 3 sb tepung jagung
  • 2 sb mentega/majerin
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/4 sk garam
  • 100 g choc. cair / 3 sb serbuk koko (utk corak marble)
  • pewarna merah,kuning,hijau (utk corak pelangi)
Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan2 kecuali choc dan pewarna di dalam mangkuk.
  2. Kisar bahan2 tadi hingga halus.
  3. Bahagi adunan kpd 2 bahagian dan bubuh choc pd 1 bahagian.Marblekan adunan berselang-seli warna di dalam loyang yg telah digris keliling.
  4. Kukus puding hingga masak selama 30-35 min.
  5. Biarkan puding sejuk di dalam loyang.
  6. Potong dan sajikan.

1 comment:

  1. Assalam kak..nk tanya texture puding nie akan jd mcm kek atau agar2?mcm sponge x?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....