Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Wednesday, 27 August 2014

Tak susah nak cari air ini


Kisah kelahiran yang lepas ,tahun 2010,teringin sangat nak tarikh 10/10/10.Alkisahnya,2 hari sebelum tarikh itu saya cuba minum air musofa ini,dengan harapan baby akan keluar pada tarikh 10/10/10....masa tu kandungan dah masuk minggu ke 38++,duedate sepatutnya 16/10/10.Tarikh tu tak dapat malah saya tak sempat  pun bersalin di hospital......last2 besalin dalam kereta...hahaha..

La nie, nak jugak tarikh 31 /8/2014,agak2 boleh x?....hihihi....macam2 lah saya nie kan....dah standby dah air musofa nie.....beli siap2,kalau boleh nak keje dulu ,cukupkan bulan nie...lepas2 nie bolehlah cuti panjang....yahooo!!!!....

Selfie dan Debaran menanti kelahiran

Syukur ,Alhamudullilah masih lagi diberikan kesempatan untuk bernafas dan meneruskan kehidupan di dunia ini bersama insan2 tersayang...Walaupun blog sekarang nie terlalu suram namun owner blog masih lagi ceria2 lagi  di saat menantikan orang baru yang bakal dilahirkan pada due date  6/9/2014....dan masih lagi berdebar  menantikan saat manis kelahiran zuriat yang telah ku kandung selama 39 minggu ini....Semoga dipermudahkan urusan bersalin ku dan dijauhkan masalah atau risiko  ketika proses kelahiranku ini nanti.... amin.


 Al-Anbia' : 87-89


"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"



 Sudah ku scan perut ku yang memboyot ini,ternyata betul sangkaanku ,jantina sudah diketahui iaitu lelaki...
Syukur Alhamudullilah sekali lagi.....telah ramai zuriat perempuan yg ku kandung sebelum2 ini,dan bertambahlah seorang lagi zuriat lelaki sebagai peneman si ayah dan si abang(Muhammad Iffat,11 tahun..ketika ini)


 Alahan ketika di awal kehamilan mmg tiada .....nak kata pening2 ke,muntah2 ke langsung tak ada....cuma suka makan yang masam2,tu sebab bila masuk kandungan ke 5,6 bulan selalu sangat diserang pedih ulu hati....memang menyakitkan!!!....


Blog dah sunyi dari untuk mencuba resepi2 masakan so saja nak interframe gambar selfie,sebelum kelahiran berlaku.....jangan marah yea....saja suka2.... 

p/s berat sebelum preggy 59kg,masuk 39 minggu 71kg....Alhamdullilah ,moga2 ibu dan anak sihat..amin.

Tuesday, 19 August 2014

Taugeh goreng+fishball

Gorengan sayur taugeh yang mudah dan cepat di makan...hehehe....mmg tersangat2 mudah....
racik2 bawang,tumis dan masukkan bahan,tambahkan garam dan perisa....siap....mudah bukan!!!!...

Kalau nk bagi lagi sedap letaklah fish ball ke,udang ke....ikut kesukaan....saya suka goreng taugeh nie tak terlalu lama...takdelah sampai sayu sangat.....kiranya bila dh masukkan taugeh tu,kacau2 dgn api yg besar..terus padamkan api dan angkat....

Resepi???tak yahlah,semua org boleh goreng sayur taugeh niekan.....lagi2 sifu2 yg dh sememangnya terror  di dapur....hahahaha....

Sunday, 6 July 2014

Kerang Rebus Sambal Kicap


Masih lagi setia dgn sambal kicapku,lepas tempe goreng kini digandingkan  pulak dgn kerang rebus....urrrmmm,sedapnya,sehingga habis ku kerjakan sorang diri,meratah saja lagi hingga licin....


Walaupun sambutannya dingin dikalangan anak-anak,namun kerang tetap menjadi juadah pilihan saya.......kadang2 teringin nk mkn yg kat kedai punya,tp hanya nafsu sendiri aje,saya pendamkan saja niat.....tapi jika anak2 juga suka makan,memang order jugaklah......entahlah,kenapa diorg nie x suka mkn kerang..padahalkan sedap !!!!!....susah betul nak ajar anak2 mkn kerang....

Friday, 4 July 2014

Sayur Lodeh


Nak letak entry tertunggak dek kerana pc rosak....bila dh elok nie,kenalah cepat2 selitkan dalam blog....
Masak lodeh yg sememangnya fav saya juga.Kisah kt kampung,kalau time musim raya tiba je,malam raya dah ada org kunjung juadah dan sememangnya  lodeh mesti tetap ada selain rendang,ketupat,sambal kacang,ayam masak merah.......jiran2 sebelah umah bagi,belum yg kiri,kanan,belakang rumah..kalau dah 4,5 buah rumah bg juadah lodeh,4,5 mangkuklah hanya utk lodeh saja....ada yg lodeh kuning dan ada juga yang hanya putih saja......ada tu yg siap letak cendawan cina lg.....


Mak kata,kalau nk tahan lama@lambat basi kena tumis dulu rencahnya....Agak lama jugak tak masak lodeh nie,kalau teringin saja baru masak....lau x masak yg goreng2 je....

BAHAN-BAHANNYA:-
Tempe& Tauhu-dipotong kecil dan goreng
Soohoon-direndam dan gunting pendek
Tauhu kering-direndam,potong pendek
Kacang panjang-potong menyerong
Carrot-potong mcm btg mancis
Lada merah-potong menyerong
Santan pekat & santan cair
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Serai-diketuk
Garam secukupnya
Sedikit minyak

BAHAN TUMBUK:-
1 biji bwg sederhana besar
3 ulas bwg putih
Udang kering

CARA-CARANYA:-
  1. Tumis bahan tumbuk  dan serai hingga naik minyak.Masukkan santan cair dulu,bila dh mendidih perlahan masukkan carrot.Biarkan seketika  hingga carrot lembut.Api biar perlahan.
  2. Masukkan santan pekat dan air secukupnya serta garam.Didihkan sebentar.
  3. Masukkan Kacang panjang,tempe,tauhu,sohoon,tauhu kering,lada,kobis.Kacau selalu,supaya santan tak pecah minyak dan masak dgn api perlahan.Didihkan hingga masak.







Tempe Goreng dgn Sambal Kicap


Saya mmg cukup suka makan tempe....x kisahlah masak apa pun,nak2 yg goreng cicah dgn samabl kicap mmg dh fav saya dah............kadang2 tu buat kudapan je,x yah makan ngan nasi.....

Yang nie saya gorengkan letak serbuk kunyit sikit + garam.......nak buat yg simple ajer,selalu letak jintan manis,ketumbar,bwg putih,sikit tpg....

Yang nie sambal kicap utk cicah dgn tempe....kalau x de nie mmg x lengkap!!!....selain tempe,saya suka cicah sukun goreng dgn sambal kicap nie...
Kalau nak bagi sedap lagi perahkan sikit limau....hah,baru terangkat!!!....hihihi....

BEGEDIL KENTANG


Ingatkan punyalah susah nak buat begedil,rupanya tidak!....bila dah cuba buat barutau senangnya....resepinya saya tak ingatmana saya amik,halalkan yea...yang nie buat yg simple aje,cukup mudah.Tapi kalau nak tambahn isi ayam@daging pun boleh jugak.Next time,kalau buat lg nak letak daging  ke atau ayam pulak...

BEGEDIL KENTANG

Bahannya:
Kentang
Bawang goreng
Daun sup/daun bawang
Lada sulah/lada putih
Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Caranya:-

  1. Kupas kentang,cuci bersih dan potong dadu.
  2. Goreng kentang hingga keperangan dan masak.
  3. Angkat dan toskan minyak.
  4. Tumbuk kentang hingga lumat.
  5. Masukkan garam ,lada sulah,bwg goreng.Tumbuk lg dan gaul rata.
  6. Bentukkan bulat2,kemudian leperkan sedikit.
  7. Pecahkan telur,kacau sikit.Celupkan begedil  ke dlm telur.
  8. Goreng hingga keperangan .


Friday, 27 June 2014

Ikan bilis goreng bersama cili



Resepi mudah dan senang untuk disediakan,anak saya sendiri pun boleh buat...hihihi,bulan puasa nie,bolehlah buat utk sahur nanti......nie pun dh cukup berselera tuk bersahur......

Bahan-bahan:-
Ikan bilis
Bawang besar merah-hiris
Lada hijau@lada merah-potong menyerong
cili padi
Minyak untuk menggoreng
kalau nk letak sedikit belacan pun boleh

Caranya:-
Panaskan minyak,goreng ikan bilis hingga garing.
Masukkan bwg merah dan lada hijau serta cili,goreng sebentar.Tak perlu goreng hingga layu sgt lada dan bwg.Ok ,siap....

Kobis lemak putih

Rehat seketika blog ini da kini slow2 kembali semula disebabkan pc rosak dan disebabkan tuan punya badan kurang sihat,maklumkan nak tambah ahli baru dlm family,tu yg bdn asyik nk berehat aje....tak de mood nk masak2 pun yea jugak....


Masak sayur lemak putih mmg cukup menyelerakan kalau digandingkan dengan ikan masin dan sambal totok jawa....mudah untuk disediakan,sesekali tambah soon & tauhu kering pun sedap jugak!....


SAYUR KOBIS LEMAK PUTIH

Bahan-bahannya:-
Kobis beijing
Carrot
Soon & tauhu kering-direndam dulu biar lembut,kemudian toskan
Lada merah-hiris menyerong
Bawang merah-dihiris
bawang putih hiris
Sedikit ikan bilis
1 kotak santan
Air secukupnya
Garam.

Caranya:-
  1. Masukkan santan pekat dan air ke dlm periuk ,masukkan sekali bwg merah,bwg putih, lada merah dan carrot.Biarkan carrot lembut dan kuahnya mendidih seketika.
  2. Kemudian masukkan sayur kobis,soon & tauhu kering.Kacau seketika,perasakan garamnya.
  3. Agak2 kuahnya dh mendidih dan sayur dh masak boleh padamkan air.Hidangkan.

Friday, 6 June 2014

Agar-agar santan Pandan


Sudah sebulan rasanya blog ini menyepi,sepi dari segala masakan,cuma tuan blog sempat jugak blogwalking sekejap2 aje....itupun jika kesihatan mengizinkan.....sesekali tu badan terasa lesu,letih disebabkan kerja malam sentiasa,siang pulak kurang tido ,melayan karenah anak2.....menyiapkan makanan diorang..tengok diorang buat kerja2 sekolah yang cikgu berikan.....apa yg penting setiap hari dapat tengok sendiri depan mata ,anak2 tu membesar .....xdelah asyik2 kat rumah pengasuh aje....puas hati bila kita  dapat didik dan jaga sendiri anak2 kita...

 Oklah,berbalik pada entry pertama untuk bulan ni,saya try buat agar2 santan pandan....amik resepi dari blog Naz@oven kecil.Memang dah lama  terperam resepi nie,tapi kadang2 kalau teringin atau semangat berkobar2 nak buat,google terus blog Naz....Apa2 pun thanks Naz untuk resepi agar2 santan nie..memang sedap!!!lagi sedap kalau disejukkan......


AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

 Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 1 liter air (4 cawan)
  • 200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
  • 250 ml santan pekat (1 cawan) - Naz guna santan kotak jer(saya guna 200ml santan kotak + 50ml air)
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
  • Secubit garam
  • Sedikit perisa/emulco pandan dan beberapa titis pewarna hijau
  • 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan



 Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa pandan serta pewarna hijau. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, kacau-kacau adunan dan pastikan api dijaga (kalau perlu kecilkan lagi api) supaya adunan mengelegak perlahan sahaja (mereneh). Bukan menggelegak dengan buih-buih yang besar tu yer. Kemudian tutup api. Tak perlu terlalu lama sehingga nampak santan berbintil-bintil. 
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...


TIPS DAN NOTA NAZ:
  • Untuk mendapat agar-agar santan yang sekata iaitu tidak mempunyai dua lapisan seperti agar-agar semalam ni, bila adunan mula menggelegak selepas santan dimasukkan, kecilkan api agar adunan cuma menggelegak perlahan iaitu mereneh. Proses mereneh ni akan menghasilkan buih-buih yang kecil-kecil jer.. Yang sopan-sopan je dalam periuk tu..heheheee.. Bukan menggelegak kuat tau, dengan buih-buih yang mengganas di dalam periuk. Kemudian, bolehlah tutup api. Tak perlu lama. Insyallah..hasil agar-agar akan jadi seperti yang Naz tunjukkan hari ini.


Agar-agar saya nie ada 2 lapisan tapi x sama besar ,yg lapisan santannya lebih tebal@banyak daripada lapisan yg jernih...takpelah ,InSha Allah...esok2 try buat lagi....

Saturday, 26 April 2014

Kuih Lapis Coklat

 Kuih lapis nie buatnya dah 3 hari yg lepas,oleh kerana keadaan tidak mengizinkan waktu itu maka hari ini baru nak tayang....ambik resepi kat Fb,Sharizah Azza.Thanks coz sudi share resepi yg mudah ini.



 KUIH LAPIS COKLAT

Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
4 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan(1 cawan santan pekat,2 cawan santan cair)
1/2 cawan gula(rasanya kena tambah lg,coz saya buat ikut resepi kurang manis)
1 sudu besar serbuk koko(bancuh dgn sikit air panas)
sedikit garam


 Cara-caranya:

  1. Satukan semua bahan tadi,kacau dgn menggunakan whisk dengan sebati.Tapiskan kemudian bahagiakn kepada 2 bahagian.
  2. 1 bahagian warna asal,1 bahagian letak serbuk koko@coklat.
  3. Kukus selapis demi selapis sampai habis,lebih kurang 5 minit satu lapisan.Saya masukkan 1/2 cawan untuk satu lapisan.Akhir lapisan kukus selama 20 minit.Sejukkan.


Cantik kejadiannya,tapi sayang sambutannya mengecewakan.....sendiri buat sendiri makanlah.

Tuesday, 15 April 2014

Aiskrim dulu-dulu


Entry ke 2 utk hari ini pulak,nak tayang aiskrim dulu-dulu punya.....Teringat lagi lepas maghrib jer,siap2 mandi terus gi dapur,buat aiskrim nie....memang cukup suka buat,kemudian jual,tak yah gi jauh2,budak2 yg lalu kat rumah atau yg main2 dekat rumah tu yg jadi pelanggan aiskrim nie....dulu2,jual pun 10 sen jer satu batang....

Bila buat aiskrim nie,sampai penuh peti sejuk pembeku tu(peti ais  yg kecik aje)...macam2 ada,sirap,bandung,oren ,aiskrim kacang hijau pun buat jugak.....Yang bestnya, time balik tgh panas2,berpeluh terus bukak petiais ,cari aiskrim dulu.....

 Sekarang nie,buat pun hanya utk anak2 saja....mereka pun gemarkan aiskrim nie.....lagi2 yg milo@ teh ais@bandung...Yg nie hanya buat aiskrim bandung dan oren +asam boi je.....

Aiskrim dulu-dulu pun sedap jugak kan!!!!!...nostalgia tau!!!!....

Kentang goreng kicap

 Selamat petang semua...
hari nie dan dikala ini hujan turun lebat kat Bangi diikuti dengan guruh serta angin yg kuat,sehinggakan anak2 takut jadinya mendengarkan guruh2 di langit,masing2 berlari ke arah saya sambil memeluk saya.....dan sejak kebelakangan ini bila petang2 aje mesti hujan...Syukur Alhamdullilah,hujan tu rahmat....

Kepada penggemar2 masakan kentang,hari nie saya nak share resepi yg simple ,mmg cukup simple tapi sedap, nak ratah2 aje pun sedap jugak, nak tambah tempe@soon@tauhu kering pun boleh jugak....Kalau nak tau,inilah menu yg selalu saya sediakan masa zaman2 sekolah dulu....mak sibuk keje,so saya anak perempuan yg sulong kenalah masak sesuatu utk di makan pabila mak balik keje nanti......sekarang nie je yg jarang2 msk coz selalu ayam jer yg penuh kt dlm esbox,kentang dilupakan......Jom semak resepi yg ringkas ini...


KENTANG GORENG KICAP

Bahan-bahan:-

  • 3 biji kentang saiz sederhana,kupas & potong kecil2,jgn terlalu nipis sgt
  • 1@2 biji bawang besar-dihiris
  • 4 ulas bawang putih-dihiris nipis
  • Sedikit ikan bilis
  • 4 biji lada merah-potong menyerong
  • 3 biji cili hijau-jika inginkan pedas
  • Kicap manis
  • Minyak secukupnya


Caranya:-
Panaskan minyak,goreng kentang hingga masak & separuh garing.Angkat & ketepikan.
Gorengkan ikan bilis hingga agak garing,masukkan bwg merah,bwg putih,lada merah dan cili.Goreng hingga sedikit layu.
Masukkan kentang,kacau rata dan tambahkan kicap.Siap dan bolehlah dihidangkan.

Sunday, 13 April 2014

Mangga manis,mengidam buah yg masam2..

 Sekarang kandunganku dah nak masuk minggu ke 20.Walaupun di awal trimester tu,tak ada alahan yang teruk2 seperti muntah2,tetapi pening kepala dan gastrik tetap menyerangku bila aja perutku kosong,selera makan memang kurang di awal trimester.Sungguhpun begitu,berat badanku tetap naik 2kg setiap kali buat antenatal chek-up bulanan.Nak masuk ke 5 bulan nie pun berat badan tetap naik 2kg lagi,agak2nya lah kalau buat antenatal chek-up kat kilinik kesihatan gerenti wajib minum air gula...huhuhu...
 Bagi mengurangkan rasa kurang selera makan nie,ku cuba ambil alternatif lain supaya tekak ini boleh menelan apa saja asalkan perut tidak kekosongan.Kalau tak lalu nasi,cuba makan burger@roti@biskut....dan yang pastinya kena ada buah2an yang masam2......

 Tapi mangga nie tak masam,yg bestnya cari2 kat pasar malam dapatlah 2kg RM5,tu yg beli jugak....murah,memang murah,tempat2lain 1kg je dah RM4.00....Manis2 pun manislah,nasib baik anak tekak boleh menerimanya....alhamdullilah.....



 Bila pusing habis satu round kat pasar malam,jumpa pulak buah star@kundang nie,bertambah2lah menggoda jiwaku....meronta2 hati untuk membelinya,anak tekak lagilah,tak sabar2 nak makan,baru nengok jer dah terliur.......

 Yg nie pun ada yg manis jugak,tapi suka lagi yg masam2...sedap!!!...


Mangga epal nie pun tak lupa jugak masuk bakul,siap pilih yg besar2 lagi,gerammm menengoknya....
terjuntai2 kat pasar malam......aduiiiii,seungguh mengoda nafsu betul.....