Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Sunday, 22 April 2012

Kuih Koci Pulut Hitam


Kuih koci adalah salah satu kuih tradisional orang2 melayu yang sangat popular.Penyediaannya amat mudah,dan tidak memerlukan banyak bahan.Apa yg diperlukan hanya tepung pulut dan santan ,diuli hingga menjadi doh dan berintikan kelapa manis.Jumlah kalori yang terdapat dalam satu2 biji kuih koci adalah sangat tinggi iaitu 151 hingga 300 kcal.Untuk mengetahui jumlah kalori yang terdapat dalam sesuatu makanan sila klik di SINI .



Wah! tinggi juga kalori kuih koci ini....Sambil2 makan , ketahui juga jumlah kalori makanan yang kita makan.....elakkan makanan yang berkalori tinggi(boleh ke?... nak makan punya pasal ,dah tak fikir semua tu!.....hehehe....)

 Nie ,1st trial buat kuih koci ,selalu beli je kalau nak makan.....Kali nie nak buat sendiri,lagipun 3 hari cuti ,dok kt umah je......Che' Abg ku gi memancing dgn kawannya kat Tasik Banding....so daripada dok saja baik  buat sesuatu yang berfaedah kan!.....Biasanya bila balik dari mancing,banyak jugak ikan yg dapat,tp disebabkan saya x suka ikan2 tasik@sungai,so Che' Abang bg bahagiannya kt member2 dia......
Tp x taulah kali nie,maybe dia nk amik sikit kot bcoz sebelum Che'Abg pergi,dia dh mention nak buat ikan kukus....okkkkk full stop,kita alihkan pandangan sekejap ke resepi kuih ini pulak....
Thanks pada penyumbang resepi dan Kak Yatie kerana resepi kuih koci nie.....mohon di c&p di sini yea.....

Sumber:Kak Yatie@Sinar Kehidupanku
Resepi Asal:Mat Gebu@myresepi

Bahan-bahan ( 20 biji-akak dpt 25 biji )

BAHAN2 UNTUK DOH:-
  • 250 g tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung pulut hitam
  • 2 sudu besar tepung gandum- saya tambah
  • secubit garam-saya tambah
  • 1 1/2 cawan air
BAHAN2 UNTUK INTI:-
  • 1 biji kelapa parut putih basah (yg tidak terlalu tua)
  • 1 ketul gula Melaka
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 1/2 cawan air
BAHAN2 LAIN:-
  • Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
  • Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
  • 1 cawan pati santan + secubit garam
Cara-cara

UNTUK INTI:- 
  1. Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
  2. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
  4. Angkat dan sejukkan.
UNTUK DOH:- 
  1. Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.Saya tambah tpng gandum
  2. Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  3. Jika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:-
  1. Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
  2. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
  3. Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
  4. Kemudian lipat seperti biasa.
  5. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kueh masing2.

2 comments:

  1. Kuih koci pulut hitam memang kesukaan kite..nak letak inti byk2..

    ReplyDelete
  2. lg banyak inti lg sedapkan Rahel!......

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....