Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Thursday, 26 April 2012

Pau Kelapa


4.00pm
Dan selamat petang.....
Dalam masa2 nie mesti ramai yang sedang berblogwalking kan...(maksud saya yg x bekerja),tp kalau yg tgh bekerja tu maybe lepas balik keje & selesai semua keje2 rumah serta tugas msk-memasak...@ sebelum nk masuk tido malam......x kisahlah janji dapat bukak blog sendiri pun dh cukup baguskan!.......hehehe....


Menu minum petang saya adalah kuih Pau kelapa.Kalau kuih pau ,anak2 mmg sukakannya,lg2 berintikan kelapa&kacang merah......Memandangkan kt dlm petisejuk tu masih ada lg lebihan inti kelapa tempoh hari,so x payah susah2 buat inti yg lain,amik yg itu saja....dan terus sumbat dlm pau,sebenarnya niat mmg nk perabiskan inti kelapa tu.....lg lama ianya tersimpan, lagilah nampak semak dlm petisejukku itu.......
Resepi ambik kat SINI. Tq yea Kak Ton untuk resepinya.....


Pau 

Sumber:Kak Ton @ myresepi 

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam
Cara-cara:

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....