Assalamualaikum.....
PILIH BAHAN MENTAH YANG SEGAR
Sayur-sayuran dan buah-buahan -Tidak layu,kecut,bertukar warna dan busuk
Makanan laut(ikan,udang,sotong,ketam)-Kulit yg bersinar dan berwana terang dan tidak diselaputi oleh lendir yang tebal-Cerah dan matanya tidak tenggelam.Segar dan insangnya berwarna merah cerah(bukan perang atau kering)-Tidak berbau busuk-Isi yang kenyal-Udang tidak rosak,kulitnya lutsinar,tanpa tompok hitam
Daging
-Segar dan tidak berselaput-Tidak busuk
Ayam
-Segar-Tidak berbau busuk da tidak bertukar warna-Lihat dengan kegemukan didada dan kelicinan kulitnya
Telur
-Tidak retak atau bocor-Tidak terlalu tua atau terlampau banyak najis dan kotoran pada kulit telur
Bijirin/Kekacang
-Tidak berkualiti-Tidak dicemari oleh serangga atau bahan asing-Tidak dicampuri dengan bahan lain yang lebih murah
PILIH MAKANAN YANG SELAMATMakanan dalam tin-tin itu tidak kemek,kembung atau berkarat-tudungnya tidak kembung-tidak dicampuri dengan bahan lain yang lebih murah
Makanan yang dibungkus-Tidak bocor atau kotor-Tidak menggunakan bahan bercetak majalah dan surat khabar) untuk membungkus
PILIH MAKANAN YANG TELAH DIMASAK DENGAN SEMPURNA-Daging yang telah dimasak dengan sempurna berwarna perang di bahagian dalamnya-Ayam yang telah dimasak mempunyai jus yang berwarna jernih dan tidak berwarna merah jambu apabila dicucuk dengan garfu-Ikan yang telah dimasak mesti sudah dipisahkankan isi dari tulang dan tidak berwarna merah jambu-Telur kuning dan putih tidak jernih atau lutsinar
PILIH MAKANAN YANG BARU DIMASAK-Elakkan daripada memakan makanan yang disediakan terlalu awal dari masa untuk dimakan-Lebih baik makan sebaik sahaja selepas dimasak-Panaskan dengan sempurna makanan yang telah dihidangkan untuk beberapa lama
PILIH MAKANAN YANG DISIMPAN DENGAN BETUL-Bahan mentah yang mudah busuk(daging,ayam,ikan) sepatutnya disimpan pada suhu yang betul-Makanan yang telah dimasak tidak diismpan bersama dengan bahan mentah-Elakkan dari membiarkan makanan terhidang pada suhu bilik terlalu lama(lebih 4 jam)-Bungkus atau tutup makanan untuk disimpan-Makanan yang sedia untuk dimakan yang dipamerkan harus ditutup dengan sempurna
PILIH TEMPAT MAKANAN YANG BERSIH-Tidak terlalu hampir dengan jalanraya dan laluan yang sibuk-Jauh dari tempat ternakan haiwan,parit atau tangki septik-Ada keperluan asas seperti air yang bersih untuk membasuh,elektrik,tempat membuang sampah yang betul dan tandas yang bersih-Menyediakan gelas dan pinggan yang bersih dan tidak pecah aatu retak-Elakkan gerai jalanan yang tidak bersih-Tempat penyediaan makanan yang selamat dan bersih-Bebas dari haiwan seperti kucing,anjing,tikus,lalat ,serangga,burung dan pepijat-Utamakan premis yang mempunyai pengesahan dari pihak berkuasa tempatan sebagai tempat yang bersih dan selamat
PILIH PREMIS MAKANAN YANG MENGUTAMAKAN KEBERSIHAN DIRI DAN PENGENDALIAN MAKANAN YANG BETUL-Memakai pakaian yang betul dan bersih-Memakai penutup kepala-Mengutamakan kebersihan diri ( kuku yang bersih dan pendek) tidak merokok,meludah,batuk ke arah makanan ,tidak menggunakan tangan untuk menyentuk makanan ,menggunakan tuala yang bersih ,tidak menjilat dan menggunakan jari untuk merasa-Tidak menyediakan makanan berhampiran dengan tandas atau longkang
p/s sebagai pengguna kita harus membaca info2 yg berkaitan dengan makanan dan kesihatan,daripada bahan ini terbuang elok saya blogkannya ini di sini.Sumber:Harian Metro(3 April 2012)
salam kenal....sila2...
ReplyDelete