Sumber Asal:Chef Hanieliza
Sumber cnp:asyifamustaffa@LiFe iS sWeeT
Bahan Sirap
Masakkan semua dan sejukkan
Cara:
- 5 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung ~ syifa dan saya pakai tepung ubi
- 1 sudu kecil kapur kueh [optional] ~ x letak, x de stok kat rmh begitu juga saya
- Kelapa parut ( yang muda)
- Sedikit garam
Cara:
- Panaskan kukusan.
- Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] ~ syifa pakai acuan apam,
- Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
- Masakkan sehingga masak [30 minit]
- Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
- Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
- Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....