Assalamualaikum dan selamat petang.....12:50 tghhari....Hari nie @tika ini tgh bakar kuih bingka.....siap adunan awal lg.....simpan jap,nk hantar anak sekolah....balik nnti continue nk membakar pula.... kalau ikut adunan nie,saya dpt 2 loyang,maybe loyang yg saya gunakan nie kecil....
Apa2 pun ,thanks yea Kak Yatie untuk resepinya, kuih bingka nya sedap......anak yg kecil, 1thn 6 bln pun ikut suka mkn kuih nie....Mohon c&p kat sini pula yea.....
Sumber:Kak Yatie@Sinar Kehidupanku
Bahan-bahan:
11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus)1 cawan air*(* di kisar bersama)1 1/2 cwn tepung gandum1/2 cwn tepung beras2 cwn santan1 cwn gula3 sudu besar butter2 biji telursedikit garampewarna merahsedikit bijan2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter
Cara-cara:Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit.Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.Selamat Mencuba. ******************************************************
myda_ahmad
********************************
Warna bingka ni menyerlah sebab kacang merahnya kan Myda... nampak cantik!
ReplyDeletethanks atas pujian kak amie...
ReplyDeletesebenarnya saya ada ++ warna magenta sikit....