belum dikukus... |
Sudah dikukus.. |
mulanya google tu jumpa resepi kuih lompang nie kat blog Dari Dapur Kecilku,lepas tu gi pulak kat myresepi sweetllilly tu....ada perbezaan sikit dari segi bhn2 nya......tapi saya ikut resepi yg sally Rashid buat,bahannya ada menggunakan santan.....bila ada guna santan tu,rasanya lebih lemak2 gitu......
Kuih Lompang...apa2pun thanks coz sudi share resepi yang mantop ini......Mohon di share resepinya di sini pula yea.....
Kuih Lompang
Sumber:Sweetlilly01@myresepi
Bahan-bahan ( . )
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu kecil air kapur
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 cawan air(saya guna 1 cwn air & 1 cawan santan cair)
- daun pandan
- kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
Cara-cara
- - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
- satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
- kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
- tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
- kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
- hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi
Sedap!!!sgt lembut....jemput makan....
salam..
ReplyDeletekuih lompang ni nampak menarik..sya belum pernah lagii buat kuih ni..
saya pun baru 1st time buat nie,tp lepas nie x leh buat bnyk2,x da sapa nk mkn...
Deletesedapnyerrr...
ReplyDeletetq adda..
Delete