Dan selamat petang.....
hari nie tangan dh gatal nk buat donut,nk cuba2 guna tepung pau yang baru 3 hari lepas beli kat giant....
Selama nie guna tepung gandum je.....alhamdullilah, tidak mengecewakan sangat lembut dan gebu....
Buatnya tghhari td.....sambil2 berblogging nie,sempat lagi tangan mencapai donut,mulut?......dh x sabar2 nk makan.....huhuhu,cepatlah2 masukkan dlm mulutku ini.....hik!hik!hik!......
- 2 cawan tepung pau
- 2 sb gula kastor
- 2 sb susu tepung
- 2 sb lemak sayur(shortening)
- 1 sk garam
- 2 sk mauripan
- 1/2 cawan air (+-)
- Gula halus utk salut donat
- Minyak utk menggoreng
- Satukan semua bhn kecuali air dlm mangkuk.Gaul rata.
- Bila dh sebati,masukkan air sedikit demi sedikit,sambil tu gaul dan uli sehingga menjadi doh.
- Masukkan doh ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda.
- Terap menggunakan acuan donat,taburkan sedikit tepung pada permukaan dulang supaya donat tidak melekat.
- Rehatkan selama 5 hingga 10 minit.Kemudian bolehlah digoreng dengan api yg perlahan.
- Salut donut dgn gula.