Bubur Jagung
Bahan-bahan:
1 batang jagung,buang kulitnya,kopek atau rautkan biji2nya
1 kotak santan
500ml air
1@2sb gula merah
1/4 cwn gula pasir
2 sb biji sagu
secubit garam
Cara-caranya:
- Masukkan santan,air,jagung,gula pasir kedlm periuk dan didihkan dgn api perlahan.
- Bancuhkan gula merah dgn sedikit air panas,tapis dan masukkan ke dlm periuk tadi.Biarkan sebentar sehingga mendidih.
- Basuh dan toskan biji sagu.Masukkan biji sagu ke dlm periuk bubur tadi apabila ianya dah mendidih.
- Perasakan gulanya,masukkan garam ,agak2 jgn telalu manis,jika terlalu manis,masukkan sikit air dan didihkan lagi.
- Masak hingga biji sagu betul2 kembang.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....