Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Wednesday, 3 October 2012

Telur masak kicap

 Mememangnya telur sudah menjadi barang makanan harian dapur yang wajib bagi keluarga kami yang mempunyai 6 orang anak,yang kesemuanya menyukai masakan telur.Dalam 1 hari je,saya memperuntukkan 8 hingga 10 biji telur untuk hidangan bagi anak-anak saya.Masaklah apa saja menggunakan telur pastinya diorang akan makan.Kekadang tu tak sampai seminggu lagi,1 tray telur dah habis......

Telur masak kicap ni pun salah satu favorite anak-anak.Pun begitu,saya masih mengamalkan pemakanan yang seimbang.Telur kaya dengan khasiat proteinnya,hakikatnya telur kaya dengan sumber nutrisi semulajadi. Kajian terbaru menunjukkan pengambilan telur secara kerap seiring dengan diet yang sihat dan rendah lemah tidak akan memberi kesan negatif kepada LDL-kolesterol atau menyebabkan risiko penyakit jantung.Info lanjut klik sini.

Selain itu kita digalakkan makan daging putih seperti ayam dan ikan.Cuma di dalam rumah ini daging merah  memang tak pernah beli,tetapi masih lagi boleh digantikan dengan telur.Contoh daging merah seperti daging lembu,kambing,kerbau dsb.Memakan banyak daging merah juga boleh menyebabkan risiko sakit jantung.Info lanjut klik sini.



TELUR MASAK KICAP
by:myda_ahmad

Bahan-bahannya:
  • 6 biji telur-goreng mata kerbau
  • 1sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • Kicap manis -saya suka guna yg cap kicap kipas udang
  • Sedikit air
  • Minyak secukupnya

Bhn tumis:
  • 1 kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 biji cengkih
  • 1 biji bawang besar-dihiris
  • 4 bawang putih-dimayang halus
  • Halia
  • 1@2 batang cili merah-belah 4 memanjang

 Caranya:
  1. Panaskan minyak,masukkan bhn tumis,kacau dan biarkan sehingga  layu .
  2. Masukkan kicap manis,sos cili,sos tiram dan sedikit air.Biarkan seketika.
  3. Bila dh mendidih,tuangkan kuah ke dalam pinggan yg berisi telur.

4 comments:

  1. salam myda,salam perkenalan dr akak...baru tahu siapa myda..kenal akk tak..suka tg blog nie..baru2 ni akak ada mencuba ayam goreng kunyit special kt dapur myda myr, mmg best! terutama msk telur kicap mmg fav anak2 hehee...tq2.. :)zila66

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan juga dari saya.....
    Eh yea ke?akak kenal saya di alam maya @alam realiti.....nak tau jugak akak nie sapa?kita penah bersua muka ke?..time kasih yea sudi akakk try resepi saya tu....sesaja nk cuba msk dan nkkan kelainan...lgpun my hubby suka sgt gn kari....

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. eh..kenal dialam maya jer..itupun kt myresepi..suka selongkar dapur myda tapiii..pastu dh kemaskn blk heheee... :) zila66

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....