Hari nie nak tayang resepi ayam asam pedas yang telah saya buat kelmarin,suka yang kuah agak2 pekat....tapi kalau ada bunga kantan @ daun limau purut ,lagi sedap...boleh menaikkan aroma asam pedas tu....
Selalu kalau masak asam pedas saya suka letak lengkuas & daun limau purut@ daun kesum,tp kali nie stok bhn tu x de,so letak mana yg ada saja....masakan ayam asam pedas nie mmg fav saya & anak2......
AYAM ASAM PEDAS
by:myda_ahmad
- 6 ketul ayam
- 10-15 tangkai cili kering-rendam dgn air panas
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- Sedikit halia & kunyit hidup
- 2 batang serai-diketuk
- 1 keping asam
- Air & minyak secukupnya
- Garam & aji secukupnya
- Sedikit gula
- Blender cili kering,bwg besar,bwg putih ,halia & kunyit hidup.
- Panaskan minyak,tumis bhn blender hingga naik minyak,kemudian masukkan serai,kacau sekejap.
- Masukkan ayam,gaul sebati dan masukkan sedikit air.
- Masukkan garam,aji & gula serta asam keping.
- Masak dan renehkan hingga mendidih.
- Bila kuah dh agak pekat sedikit,bolehlah tutup api.Sedia dihidang.
Sedapnya.
ReplyDeletethanks Norzie hany....nielah yg selalu dimsk kt rumah....
Delete