Semanis Epal Hijau

Friday, 19 October 2012

Ayam asam pedas

 Hari nie nak tayang resepi ayam asam pedas yang telah saya buat kelmarin,suka yang kuah agak2 pekat....tapi kalau ada bunga kantan @ daun limau purut ,lagi sedap...boleh menaikkan aroma asam pedas tu....

Selalu kalau masak asam pedas saya suka letak lengkuas & daun limau purut@ daun kesum,tp kali nie stok bhn tu x de,so letak mana yg ada saja....masakan ayam asam pedas nie mmg fav saya & anak2......



AYAM ASAM PEDAS
by:myda_ahmad

Bahan-bahan:
  • 6 ketul ayam
  • 10-15 tangkai cili kering-rendam dgn air panas
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • Sedikit halia & kunyit hidup
  • 2 batang serai-diketuk
  • 1 keping asam
  • Air  & minyak secukupnya
  • Garam & aji secukupnya
  • Sedikit gula
Caranya:
  1. Blender cili kering,bwg besar,bwg putih ,halia & kunyit hidup.
  2. Panaskan minyak,tumis bhn blender hingga naik minyak,kemudian masukkan serai,kacau sekejap.
  3. Masukkan ayam,gaul sebati dan masukkan sedikit air.
  4. Masukkan garam,aji & gula serta asam keping.
  5. Masak dan renehkan hingga mendidih.
  6. Bila kuah dh agak pekat sedikit,bolehlah tutup api.Sedia dihidang.
Jemput makan!....

2 comments:

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....