Agak2nyalah siapa yang nak ratah tulang nie yerk???my hubby??@anak2??...x mungkin!!! diorg nie kan mmg anti daging,Haaaa,siapa lagi kalau bukan tukang masak nya.Boleh habis ke ratah @ makan sorang2 nie....dahlah masak 5@6 ketui....tgh dok pikir nie,macamnane nak habiskan,haaa, tak pun bagi kucing makan......cian tgk kucing peliharaan bdk2 tu kelaparan.Tengok resepi ini dibelakang plastik sup tulang tu je.....ada sedikit olahan ikut citarasa saya...
- 5@6 ketul tulang lembu
- 2 kiub ayam knorr
- 1 bungkus Sup Tulang Adabi
- Air secukupnya
- Sedikit minyak utk menumis
- Bawang goreng
- Carrot
- Garam secukupnya
- 1/2 inci halia
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bwg putih
- 3 buah pelaga
- 3 biji cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 kulit kayu manis
- Basuh tulang dgn bersih & buangkan lemak2nya.
- Rebus tulang lembu dengan api yang perlahan sehingga empuk.
- Halia di ketuk,bwg merah dan bwg putih ditumbuk halus dan ditumis bersama rempah ratus yang disertakan sehingga naik bau.
- Tuangkan bhn tumisan ke dlm periuk yang berisi rebusan tulang tadi.
- Masukkan carrot dan satu bungku Sup Tulang Adabi dan biarkan di atas api sederhana selama 1/2 jam atau sehingga kentang empuk.
- Angkat dan masukkan 2-3 tangkai daun saderi dan daun bwg.Sediakan untuk hidangan dengan menaburkan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....