Ni bahagian ke 2,hasil rendaman kacang dhal semalam...telah selesai dibuat kuih vadei....blender siap2 & masukkan daun kari,serta jintan manis & simpan dalam petiais,pagi tadi baru bentuk2kan dan goreng..haa,nilah dia vadei utk bf saya pagi tadi......Resepi dari sini.Thanks utk resepinya.....
- 250gm kacang dal
- 2 tangkai cili kering, dihiris halus
- 1 tangkai daun kari, dihiris
- 1/2 labu bawang besar, dicincang halus
- 1 camca teh jintan manis biji
- 1sk serbuk jintan manis-saya tambah
- 1/2 camca teh garam, secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
KAEDAH PENYEDIAAN:
- Rendam kacang dhal selama lebih kurang 4 jam
- Toskan hingga kering
- Kisar kacang dhal hingga halus,tidak mengapa jika masih terdapat sedikit kacang yang tidak hancur.
- Satukan semua bahan di dalam satu bekas.Gaul rata.
- Leperkan diatas tapak tangan yg dialas dgn plastik yg telah disapu dgn sedikit minyak.Ini utk mengelakkan dari melekat.
- Susun di atas dulang beralas plastik yg disapu dgn sedikit minyak.
- Goreng di atas api yg sederhana besar.
- Siap digoreng.
Kalaulah ada vadei depan mata... alangkah sodapnya!
ReplyDeleteanak saya 2 thn pun suka mkn nie.....agaknya sodap kot mama dia buat..hehehe...
Deletenampaknya kena buat jgk nih..
ReplyDeletebuat jgn x buat yea adda.....
Deletekacang tu blend gune air ke?
ReplyDeletex perlu,sebab dh direndam & lembut sedikit,just blender
Delete