Dah lama sangat x mkn udang,so amiklah sikit utk 1 hidangan lunch kami hari ini......anggaran dlm 300gm,tu pun dh RM5.60.........kalau ada petai nie mesti sedapkan,tp anak2 pulak x mkn petai......
SAMBAL UDANG
by:myda_ahmad
- 300gm udang dikopek kulitnya
- 15-20 tangkai cili kering rendam dgn air panas
- 2 biji bwg besar(1 biji dihiris & 1 biji diblender)
- 5 ulas bawang putih
- 1 keping asam keping
- Garam,gula & aji
- Air & minyak secukupnya
- Udang yg sudah dikopek kulitnya di basuh dan toskan.
- Blender cili kering,bwg besar,bwg putih.
- Panaskan minyak,goreng udang sekejap,angkat & ketepikan.
- Tumiskan bhn blender dgn minyak goreng udang tadi hingga naik minyak.
- Kalau agak2 kering,boleh tambahkan sedikit air.Masukkan hirisan bwg besar,garam,gula & aji serta asam keping.
- Biarkan mendidih seketika.
- Masukkan udang ,kacau rata & tutup api.
Merahnya makngah memang terliur habes....
ReplyDeleteyup!emma...belum kuar dr kuali lg dh amik sekor2 ratah terus..hehehe..
Deletesedapnya makan dengan nasi lomak!
ReplyDeleteha'ah kak amie,anak2 paling suka betul dgn udang...x de nasi lemak nasi putih pun sedap jugak...
Delete