Selamat petang semua.....
sekarang nie cuaca kat Bandar Baru Bangi mendung,bunyi guruh pun ada,..tinggal lagi hujan je yang belum turun.......
Semalam keterlanjuran merendam kacang dhal,agak2 dlm 500gm....bila dah 3@4 jam merendam,nampak banyaklah pulak kacang dhal tu.....so,dibahagikan 2 utk 2 hidangan ......satu bahagian,saya goreng & satu bahagian lagi saya buat kuih vadei,google resepi kacang dhal nie & terjumpa kat blog Cheq Sue.Nampak macam sedap!So,nak jugak try....dan inilah hasil gorengan kacang dhal rangup saya.Thanks yea Cheq Sue.Mohon ditepekkan resepinya di sini pula yea....
Resepi nie saya tambah sikit serbuk kari dan serbuk jintan manis.Resepi asal mmg x de.Dan yang pastinya memang cukup enak dan rangup,serta ada rasa kari dan aroma daun kari tu sendiri.....mmg sedap .....
- 2 genggam kacang dal - rendam 2 jam hingga kembang
kacang dhal yg telah direndan dan ditoskan. |
- 2 tangkai daun kari
- 5 biji cili kering - hiris
- 1 sb serbuk kari-saya tambah
- 1 sk jintan manis-saya tambah
- Secubit garam
- Minyak untuk menggoreng
Panaskan minyak, goreng kacang dal 2 3 minit, kemudian masukkan daun kari dan cili kering. (Tak perlu goreng lama-lama nanti kacang tu overcook dan jadi keras)
Angkat dan toskan minyak.
.
sungguh menyelerakan...
ReplyDeletetrylah adda,mudah je....
Deletetengah makan kacang dhall goreng bersambal nie..sedap sangat...
ReplyDeletewow! bestnyer...goreng bersambal lagiii....nk ckit leh....
Deletesalam sis...sy buat kacang jadi keras..sebab goreng terlalu lama ke??tengs sis
ReplyDeleteKeras sbb cara penyediaan sebelum digoreng yg dinyatakan disini tak lengkap. Google cara yg betul drp site bangsa india. Cuma penerangannya dlm english.
Deletesalam.. nak tanya sikit sis.. daun kari jenis ape tu nmpk mcm besar dr biasa...
ReplyDeleteTu daun kari dari pokok tua
DeleteSaya buat tapi hangus dan keras mcm gigit pasir lada������
ReplyDelete