Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Saturday, 10 November 2012

Kueh Keria

belum disira lagi,baru lepas kuar dari kuali
 Hai!!...salam ceria semua...
Tgh hari tadi sambil2 masak ,saya sempat lagi merebus keledek untuk dibuat kuih keria.Suka buat dan suka makan kuih keria tapi masalahnya anak2 tak menggemari kuih ini.Nampaknya terpaksalah makan sorang2....

Sebelum nie ada buat tapi tak bubuh tepung ubi,bila dimakan rasanya seakan keras sikit.Tapi hari nie nak try resepi dari quinnie.Katanya dia pun dapat dari peniaga kuih.Mesti sedap kuih ini kalau dapat resepi dari orang yang dah selalu buat nie.....


Masa menggoreng tu elok jer dia punya bentuk,bulat jer dia kembang.....tapi bila dah disira dia jadi herot sana herot sini.......mane taknya,dah kene lenyek2 dgn sudip..hahaha.. Tapi yang penting kuih nie lembut didalam,mungkin sebab tepung ubi tu .....yang menjadikan isi dalamnya tak keras@liat......


Apa2pun thanks yea Qq sudi share resepi kuih keria ini..........Di sini jugak saya sisipkan resepinya utk tatapan anda semua.......

KUEH KERIA
Sumber:quinnie@myresepi

Bahan-bahan ( 15 biji )
  • 500 gm keledek (saya buat keledek merah + putih)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung ubi kayu
  • 1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air

Cara-cara:
  1. keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
  2. toskan keledek dan lecek hingga lumat
  3. campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama keledek dan uli hingga sebati.
  4. ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
  5. goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
  6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....