Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Saturday, 3 November 2012

Ikan tongkol masak kicap pedas


Tgh hari tadi sempat upload gambar jer,sebab monitor asyik no signal going to sleep je.....frust  sungguh!!!.......seharian ngadap tv jerlah ..........

Malam nie update pun kat tempat keje......masakan yang simple lagi.....Ikan tongkol masak kicap.Jarang beli ikan jenis nie,org2 kat umah kurang suka,biasa ikan kembung jer jadi pilihan......tp yg tukang masak nie nak sgt makan,so belilah 3 ekor,tupun beli kat pasar malam...3 pinggan RM10.00,setiap 1 pinggan ada 3 ekor.



IKAN TONGKOL MASAK KICAP PEDAS
Bahan-bahan:
  • 3 ekor ikan tongkol,dilumur dgn serbuk kunyit & garam.
  • 1 biji bawang besar,dihiris
  • Kicap manis
  • Sos cili
  • Sos tiram
  • Air asam jawa
  • Kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
  • Minyak secukupnya
Bahan kisar
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 tangkai cili kering
  • Halia
  • Lengkuas
Caranya:
  1. Goreng ikan hingga habis & ketepikan
  2. Tumis bahan kisar, kayu manis,bunga lawang & buah pelaga hingga naik bau,masukkan sos cili,sos tiram & kicap manis.Kacau rata.
  3. Masukkan air asam & hirisan bwg besar.Kacau2  & bila kuah dh agak pekat,padam api.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....