Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Friday, 13 July 2012

Cucur Bilis Kembung

Dan salam 1 Malaysia semua,diharapkan semoga anda sihat disamping keluarga dan tugas2 harian.......
Alhamdullilah,dikala ini saya dan family sihat2 selalu.....semenjak 3,4 hari nie x berbw ....rindu pulak rasanya kat teman2 dan exceli kat blog saya nie.....hihihi....
 Buat cucur pun nak kena google resepi jugak ke?hehehe,malunya(mcm x pernah ke dapur pulak) ....dulu2 kt kampung tak pernah pun sebut cucur,saya  panggil jemput2 je....bila dh tinggal kt bandar nie ,baru tau menda2 cucur nie....x kisahlah nak sebut apa pun.....yg pastinya benda yg sama......
Sejak kawin 12 thn yg lalu ,baru sekali 2 je buat cucur nie,tp xletak yis......kali nie buat guna yis pulak.Amik resepi kat sini .Terima kasih atas penyumbang resepi cucur ini,Sofinar.

Cucur Bilis Kembung
Sumber:sofinar@myresepi

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 300g tpg gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1 labu bwg besar
  • 2 pokok daun bawang
  • 1 1/2 cawan air
  • taugeh jika suka
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
  2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
  3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....