Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Monday, 2 July 2012

Bayam Goreng Tauhu

Bayam salah satu sayuran favourite kami satu family termasuk anak2 yang kecik pun ikut suka jugak.....Sedikit info tentangnya;Bayam digunakan sebagai sayuran segar dan ditumis atau di buat masak air sup (Bening, kata orang Jawa Muar). Ia juga mengandungi methionine dan sulfur asid amino dan nitrat serta oxalate untuk kesihatan. Penanaman bayam di Malaysia akan terus menjadi pilihan ramai petani dan pengguna kerana khasiat yang ada dan cepat berhasil.Lagi info klik sini .......
Anak2 pun dah kenal akan sayur bayam.Yelah hari2 masak bayam je..(mcm x de sayur lain gaknya..hehehe).Selain masak lemak,bayam juga sedap kalau digoreng@tumis.Kali nie saya tumis bayam dicampurkan dgn tauhu...Tauhu tu x payah potong2,cuma hancurkan je......

Tumis bwg merah,bwg putih,ikan bilis dan lada merah,biarkan kejap,kemudian baru masukkan tauhu....nak ramas dgn tangan pun boleh,nak hancurkan dgn senduk pun boleh.....ikut sukalah......kacau2,baru masukkan bayam dan perasakan.....siap.

2 comments:

  1. As'kum lama tak masak bayam selalu beli tapi bila nak masak dah lecuh sebab busy dan terlepas pandang.. bayam memang ler sedappppp kecurlah pulak ni hehhee

    ReplyDelete
  2. bayam mmg sedap!....x pernah jemu kalau mkn ....
    tp tulah,kalau beli nk kena msk..x leh simpan lama dlm esbok....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....