Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Tuesday, 28 August 2012

1st time buat laksa kat kampung

 Masih lagi di musim mood raya,anak-anak sibuk mengira duit raya,sambil menyusun elok untuk di snap sebagai kenangan,maybe nak share kat fb untuk tatapan kawan-kawannya juga...

Santapan laksa dan sambal udang nie untuk menu raya ke 4 di kampung.Kalau kat Johor,laksa nie kurang sikit masa-masa raya,selalunya yang dihidangkan adalah lemang,ketupat,rendang.lodeh,sambal kacang......

 Adat beri-memberi,balas-membalas masih lagi diamalkan di kampung saya,Biasanya,pagi raya jiran sebelah-menyebelah akan bagi makanan dalam mangkuk tingkat utk  tukar-menukar hidangan ....kami pun akan keluarkan makanan dari mangkuk tingkat diorang dan masukkan pula masakan kami........

Maknanya,kalau kitorang masak rendang,lodeh sama macam jiran sebelah masak,akan ada 2 jenis rendang@lodehlah kat rumah,tapi tahun ini mak tak masak kerana anak-anak yang lain belum ada yang balik lagi,masing-masing ikut giliran kampung jika yang dah berkahwin....So,di pagi raya mak akan balas hidangan dengan buah oren serta kuih2 saja......

 Raya ke 3 dah start penuh rumah dah,tapi ada juga sorang adik yang dah balik ke kampung mentuanya........
Time nielah mak ada mood nak masak.Haaaa..tu dia,masak laksa,memang tak pernah dibuat selama ini....kalau nak makan main beli je.......

Tapi kalau kat Perak,Laksa ni memang menjadi menu wajib di pagi raya .....
Resepi nie mintak member satu tempat kerja,org Selama,Perak juga.


Bahan-bahan:
Laksa
Telur rebus
Salad
Timun
Limau kasturi
Cili merah & cili padi
Bawang besar
Daun kesum 
Bunga kantan
Asam keping
Garam secukupnya
Air secukupnya
Letak pucuk gajus pun sedap.

Bahan Kuah
Bahan kisar A:
Bawang merah
Cili kering
Belacan

Bahan kisar B:
Ikan kembung
Sardin dlm tin-saya x letak

Cara-caranya:

  1. Rebus laksa hingga masak.Kalau laksa kering seelok2nya direndam semalaman.
  2. Rebus ikan dgn asam keping & garam.
  3. Asingkan isi dgn tulang.Blender isi ikan dulu,gunakan air rebusan ikan tadi.Buat hingga habis.
  4. Kemudian blender tulang ikan dan tapiskan.
  5. Masukkan bhn blender ke dlm periuk.Boleh tambah air lagi jika suka.
  6. Blender pula bhn kisar A dan masukkan sekali ke dlm periuk yg sama.Masukkan asam keping,bunga kantan daun kesum dan garam.Reneh dan didihkan.

Kalau dulu baru2 kawin dgn orang perak,terus terang saya katakan ,memang tak pandai betul nak makan laksa,tak suka pun yea jugak....lama-kelamaan jadi suka tapi tak delah sampai ke tahap ketagih....hikhikhik...tapi dh makan laksa nie,nak jugak cari nasi,macam tak kenyang je......anak dara saya kurang menggemari,tapi yg kecik2 tu suka pulak.....ayahnya,memang hantu laksa.....

4 comments:

  1. saya pun buat laksa juga utk raya hari tu...tapi raya ke 2....hehehe...nak dijadikan cerita..jiran depan rumah pun menu sama...depa duk dtg beraya...nasib baik la masa tu ada lemang dgn lauk ayam ...ada la beza skit menu...kekeke

    bestnya kat kg masih lagi ada tukar2 juadah ni...dah lama tak alami zaman cam gitu..masa kecik2 je..itu pun takat tukar kuih raya....

    ReplyDelete
  2. org belah2 Perak menunya mmg laksa kan Qq...pergi sana mkn laksa,pegi sini jamu laksa lg....
    kami org johor mmg gitu Qq....tukar2 hidangan,raya haji pun sama gak....msk2 kemudian juadah...kalau x balas malu pulak,...

    ReplyDelete
  3. Saya pun sempt buat laksa kat kampung pada raya ke 3 dengan renih sup tuang sebelanga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah sedap tu sup tulang ....hirup kuahnya je...

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....