Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Thursday, 9 August 2012

Iftar 19 Ramadhan

Alhamdullilah ...dah hari yg ke 20 kita berpuasa.......rasa mcm tak sabar je nak tiba hari raya,yelah....time2 tulah dapat cuti panjang.....tak payah dipohon ,memang semua staff klinik akan dapat seminggu cuti.....

Maybe,insyaallah ....kami akan start cuti pada 17 Ogos 2012 bersamaan hari Jumaat,....dan masa itulah saya dan family akan pulang ke kampung.....untuk mengelakkan kesesakan lalulintas kami akan gerak pagi2 lagi.....budak2 sekolah ponteng ajelah......

 Ikan kembong goreng dan Asam pedas...

Memang setiap kali gi pasar ikan kembonglah jadi pilihan,myhubby dan anak2 sgt sukakan ikan ini...belilah ikan keli ke@ikan senangin@ikan patin ke ..memang x disentuh punya.......
Masak asam pedas ,saya suka menggunakan lengkuas,kalau ada daun limau purut pun boleh diletakkan.....kuahnya akan bau wangi.....


TELUR DADAR

 Hahhhh!....yang nie wajib ada,tak kiralah sahur ke ...iftar ke....hari2 biasa ke.....semestinya ada benda alah ini....tambahkan sedikit perencah serbuk mamee ayam,bawang holand......dah kacau.....digoreng dgn api yg panas sampai berasap2 kuali tu......(kalau takutkan api besar tak usah ikut mcm saya yea,guna je api yg sederhana..)
P/S KALAU NAK JADI TELUR DADAR CAM NIE KENA BUKAK API BESOR@SAMPAI KUALI BETUL2 PANAS...

 Ni sambal goreng jawa.....semalam ingatkan nak buat lodeh,tapi sebab dah masak asam pedas....nanti ada 2 jenis yg berkuah pulak!So goreng kering je......

SAMBAL GORENG JAWA
Bahan-bahan:
  • Tempe-potong kecik2/saya potong 4 segi tepat
  • Kentang-hiris nipis2
  • Soon Campuran(dlm tu ada tauhu kering dan soon)-direndam dan gunting pendek2
  • 1 Biji bawang besar-dihiris
  • 3 biji bawang putih-dihiris
  • 5-6 batang kacang panjang-potong menyerong
  • 5-6 tangkai cili kering-potong menyerong
  • Sedikit ikan bilis dan udang kering
  • minyak secukupnya
  • garam

Cara-cara:
  1. Tempe dan kentang digoreng terlebih dahulu.
  2. Tumiskan bawang merah dan bawang putih serta ikan bilis dan udang kering.Masukkan cili kering yg dipotong menyerong tadi.Kacau.
  3. Masukkan soon dan tauhu kering.Biarkan sebentar.Kemudian masukkan kacang panjang,gaul sebati,baru masukkan tempe dan kentang.Perasakan dgn garam.


Sambal belacan dan ulaman kacang botor,kacang panjang dan tomato.....
sebenarnya sambal belacan nie dari kedai ...masa sahur tu bukannya banyak sgt colet sambal belacan tu...takut2 nanti perut meragam, hahh nyaiya karang,asyik2 masuk toilet ,tak pun kena gastrik....
nk buang sayang,so simpan dlm petiais.....masih boleh digunamakan lagi......

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....