Ikan kembong goreng dan Asam pedas...
Memang setiap kali gi pasar ikan kembonglah jadi pilihan,myhubby dan anak2 sgt sukakan ikan ini...belilah ikan keli ke@ikan senangin@ikan patin ke ..memang x disentuh punya.......
Masak asam pedas ,saya suka menggunakan lengkuas,kalau ada daun limau purut pun boleh diletakkan.....kuahnya akan bau wangi.....
TELUR DADAR
Hahhhh!....yang nie wajib ada,tak kiralah sahur ke ...iftar ke....hari2 biasa ke.....semestinya ada benda alah ini....tambahkan sedikit perencah serbuk mamee ayam,bawang holand......dah kacau.....digoreng dgn api yg panas sampai berasap2 kuali tu......(kalau takutkan api besar tak usah ikut mcm saya yea,guna je api yg sederhana..)
P/S KALAU NAK JADI TELUR DADAR CAM NIE KENA BUKAK API BESOR@SAMPAI KUALI BETUL2 PANAS...
P/S KALAU NAK JADI TELUR DADAR CAM NIE KENA BUKAK API BESOR@SAMPAI KUALI BETUL2 PANAS...
Ni sambal goreng jawa.....semalam ingatkan nak buat lodeh,tapi sebab dah masak asam pedas....nanti ada 2 jenis yg berkuah pulak!So goreng kering je......
SAMBAL GORENG JAWA
- Tempe-potong kecik2/saya potong 4 segi tepat
- Kentang-hiris nipis2
- Soon Campuran(dlm tu ada tauhu kering dan soon)-direndam dan gunting pendek2
- 1 Biji bawang besar-dihiris
- 3 biji bawang putih-dihiris
- 5-6 batang kacang panjang-potong menyerong
- 5-6 tangkai cili kering-potong menyerong
- Sedikit ikan bilis dan udang kering
- minyak secukupnya
- garam
Cara-cara:
- Tempe dan kentang digoreng terlebih dahulu.
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih serta ikan bilis dan udang kering.Masukkan cili kering yg dipotong menyerong tadi.Kacau.
- Masukkan soon dan tauhu kering.Biarkan sebentar.Kemudian masukkan kacang panjang,gaul sebati,baru masukkan tempe dan kentang.Perasakan dgn garam.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....