Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Monday, 13 August 2012

Biskut Semprit

Sejujur2nya ku katakan memang malas betul nak buat biskut raya nie,tapi disebabkan terpandang biskut semprit nie kat  dapur Nuanza....hati kata xnak,tp tangan pulak dh gatal2 ingin menekan adunan semprit dan setelah meneliti bahan2nya yang mudah dan tak banyak maka terciptalah biskut semprit di dapurku juga.......

Cida de' Nuanza buat bentuk bunga,saya dh try buat bentuk bunga tp x menjadi....dia jadi kembang.....so buat bentuk yg nie sajalah......kurang kemas sikit bentuknya....

 Apa2 pun thanks yea Cida de' Nuanza,dia pun katanya dpt dari member maya dia.....
Kalau nk tengok biskut semprit Nuanza bolehlah ke sini.....Jom kita gali2 resepi kuih raya seterusnya yang akan Cida buat selepas ini......manalah tau berkenaan dihati......suka ke sana kerana resepinya mudah2 belaka......


BISKUT SEMPRIT
Sumber:DARI DAPUR NUANZA

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan marjerin- i used planta- lebey kurang 4 sudu besar
  • 1/2 cawan gula pasir- kisar halus / 3/4 cawan gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 1sk coklat emulco-saya tambah

Cara-cara:

  1. pukul marjerin + gula kemudian masukkan telur
  2. masukkan tepung sedikit2 dan gaul sebati...
  3. kalau nk wat 2 kaler, bahagi 2..boh la kaler apa nk boh
  4. kalau tak, wat je kuning mcm biasa..
  5. tekan guna acuan samperit
  6. hias ngan manik atau ceri
  7. bakar 15 mnt

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....