Buat bubur ini kerana anak tekak ni nak merasa je.....
kalau kecik2 dulu arwah nenek suka sgt buat bubur nie.....
lepas2 tu,mmg dh x merasa lagilah......
asalnya mmg dh lama pendam niat nk buat.....
- 240 g tepung pulut
- Air secukupnya
- pewarna hijau dan merah-saya guna pink & oren
- Garam secukupnya
- 250ml air
- 200g santan pekat
- 125 ml air gula melaka ( saya tak letak )-saya letak 1/2 gula kabung
- 2- 3 sudu besar gula ( ikut kemanisan yang di ingini )
- 1 biji keledek(sederhana besar)-dipotong dadu(saya tambah)
- Untuk membuat doh, satukan tepung pulut dan garam secukup rasa di dalam mangkuk adunan dan digaul rata.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit untuk membuat doh. Pastikan ia tidak terlalu cair atau terlalu keras.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan dengan warna merah dan warna hijau.
- Gentel kecil kecil kemudian tekan di tengahnya, buat hingga habis.
- Masukkan doh tadi dalam air yang telah mendidih.
- Apabila doh tadi timbul di permukaan air angkat dan toskan.
- Untuk membuat kuahnya, satukan semua bahan kuah dalam 1 periuk dan didihkan.
- Perlahankan api agar santan tidak pecah dan kemudian masukkan doh dan sago biji yang telah di rendam seketika.
- Bila sago masak bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....