Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Thursday, 24 May 2012

Sayur Lemak Putih




Gambar Sayur masak lemak nie dah lama tersimpan dlm folder,bukan x sempat nak publish cuma terlepas pandang.Kalau masak lemak sayur,ikan @ ayam,anak lebih suka ambik kuahnya saja.......my hubby langsung mmg x suka msk lemak,msk lemak cili api pun dia x suka....kalau msk kari pun x letak santan,msk ala-ala mamak gitu...sebab tu jarang sgt pamerkan msk2 lemak nie......kalau msk pun hanya utk saya & anak2 je.....sume org pun tau msk lemak kan,xpe layan jelah resepi ni....

Bahan-bahan:
  • Sawi,Carrot,bunga kobis,taugeh
  • Bwg merah-tumbuk
  • Bwng putih-tumbuk
  • Sedikit ikan bilis-tumbuk
  • Lada merah-potong menyerong
  • Santan
  • Sedikit air
  • Garam

Cara-caranya:
  1. Satukan santan & bhn tumbuk dlm periuk ,didihkan sebentar.
  2. Masukkan carrot,bunga kobis,lada merah,.biarkan seketika,kemudian baru masukkan sawi & taugeh.Akhir sekali perasakan dgn garam.

2 comments:

  1. Salam Ukhwah tq sudi singgah dan tinggalkan komen.. dah follow blogs yang hijau sejuk mata memandang...:)) wahh lauk lemak tu sedapnyaa... nak semua boleh?? heehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan juga dari saya.....
      saya pun selalu jengah2 blog sha...cumanya x komen je....
      Sha yg cantik manis,..terima kasih yea sudi singgah blog saya ini yg x seberapa indah dgn resepi yg menarik cuma resepi yg biasa2 aje....
      Mungkin lepas2 nie,kena ada semangat sikit utk menaiktaraf @ mempelbagaikan resepi yg menarik dr sifu2 masakan w/pun bukan ciptaan sendiri...

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....