Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Saturday, 26 May 2012

Popia Rolled Quaker Oats


Dan selamat tengah hari.......
 Hari ini dh start cuti sekolah,masing2 sibuk nak balik ke kampung.Diharapkan semoga selamat sampai ke destinasi yang hendak dituju....Saya tak boleh nak ke mana-mana dalam minggu pertama cuti ini kerana anak2 ada program Gerak Gempur UPSR di sekolahnya.Bila kita ada anak yg nak amik Exam UPSR nie,sedikit sebanyak kita kena berkorban dari segi masa, tenaga dan wang ringgit malah kalau ada plan percutian tu terpaksalah postpone dulu...........
Oklah,tutup cerita itu kita layan resepi popia salut quaker oats nie.Resepi amik dari sini .Ada olahan sikit kerana ada bahan2 yang tak ada  dan digantikan dengan bahan yg ada kat dapur je......


Popia Rolled Quaker Oats



Sumber:alizahouseofcooking.blogspot.com/
Diolah oleh:myda_ahmad

Bahan-bahan:
  • 1 pkt kulit popia (40 kpg)-saya guna yg 250gm=50keping
  • 1 biji putih telur
  • minyak untuk menggoreng

Bahan Saduran :
  • 1 cawan nestum (kisar halus ) ]-saya gantikan  1/2 cawan quacker oats
  • 1/2 cawan susu tepung ] digaul bersama-saya gantikan milo
  • 3/4 cawan gula pasir ( kisar halus ) ]-saya letak 1/2 cawan gula 

Cara-cara :
  1. Potong kulit popia pada 6 bahagian.
  2. Gulung setiap kepingan kulit popia dan lekatkan gulungan dengan menyapu putih telur.
  3. Gulung sehingga selesai.
  4. Sekiranya gulungan terlalu panjang, gunting 2 gulungan tersebut.
  5. Goreng gulungan popia dengan api sederhana hingga kuning keemasan.
  6. Biarkan sejuk dulu,kemudian barulah letak bahan saduran.






2 comments:

  1. salam kunjung balas...hijaunya sedap mate memandang..hehe..tq coz sudi singgah blog ain..sedap menu hari makan sambil tengok tv..klu raye laku nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Ain sudi singgah sini....
      nnti2 nk jln lg blog Ain....

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....