Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Tuesday, 22 May 2012

Kuih Kaswi Pandan Berlapis






Dan selamat petang........
Ini 2nd time buat kuih kaswi,tetapi kali ini ada kelainan sedikit.....namanya pun berlapis,dh tentu ada 2 warna yang berbeza.....1 warna hijau perisa pandan dan 1 lagi perisa asli  gula merah....memang sedap,x keras dan enaklah......Sebenarnya saya mmg suka sgt2 kaler hijau,tenang...tu yang selalu buat kuih pun cari resepi2 yang menggunakan kaler2 hijau.....hikhikhik.........          Amik resepi dari blog Dari Dapur Kak CT.Thanks yea kak sudi share resepi kuih kaswi yang sedap ini.Kreatif sungguh Kak CT nie,olah sana olah sini,rajin betul.....


 Buat dalam 1 loyang kecil,kemudian ada lebihan adunan lagi,so saya gunakan acuan kuih lompang untuk menghabiskan saki bakinya.......dalam acuan kuih lompang tu dapatlah 10 acuan yang kecil2 tu.........x boleh nak tayang banyak2 gambar yang dlm loyang tu,potongannya x cantik....tu sebab suka tayang yg kat dalam acuan yang kecik2.........




Resepi Asal di sini.Saya selalu jengah2 Dapur Kak CT,kerana sukalah tengok apa yang Kak CT masak.Cara dia snap gambar  dsb.........Gambarnya pun terang,x mcm gambar2 kat blog nie......(hihihi,kutuk diri sendiri)..............mmg betul pun.
Oklah apa kata kita layan resepi ini............sesiapa yang belum try tu, bolehlah buat.....



Comot betul potongannya kan....



Kuih Kaswi Pandan Berlapis
Resepi:Ciku Hafi @ myresepi
Sumber cnp:Dari Dapur CT

Adunan Pandan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula pasir 
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu besar tepung beras 
  • 2 cawan air 
  • 1/2 sudu kecil pandan emulco
  • 1/2 sudu kecil pewarna hijau
  • 1 sudu kecil air kapur

Adunan Gula Merah :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu besar tepung beras
  • 1/2 cawan gula merah #
  • 1/3 cawan gula pasir #
  • 2 cawan air # -  # masak hingga gula larut dan tapis. Sejukkan sebentar.
  • 1 susu kecil air kapur

  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • sedikit garam

Cara-cara :

  1.  Didihkan air dalam periuk kukusan. Sapu sedikit minyak pada loyang dan alas dengan plastik bersih dan lebihkan sedikit untuk memudahkan kuih dikeluarkan nanti. Panaskan loyang sebentar dalam 5 minit.
  2.  Satukan semua adunan pandan dalam mangkuk kacau rata dengan whisk atau boleh juga diblend hingga halus kemudian tapis. Buat adunan gula merah juga seperti adunan pandan dan ketepikan dahulu.
  3.  Tuang adunan pandan dalam loyang 7 inci dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana. Bila adunan dah masak, cakar sedikit dengan garfu atasnya dan tuang adunan gula merah perlahan-lahan diatas adunan pandan tadi.
  4. Balut penutup kukusan dengan kain bersih agar air tidak menitik atas kuih nanti. Dan Kukus lagi selama 15 minit. Bila dah cukup 15 minit buka tutup kukusan dan biarkan adunan dalam 2 minit lagi. Matikan api, angkat dan sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dengan mengunakan pisau plastik.
  5.  Kukus sebentar kelapa parut dan gaulkan bersama garam sehingga rata. Kemudian bolehlah dihidangkan bersama kuih kaswi tadi. Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....