Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Friday, 25 May 2012

Kari Ayam



 Dan selamat petang kepada teman2 blogger serta pengunjung2 blog Semanis Epal Hijau........
Diharapkan semoga semuanya sihat dan dikala dan tika ini mungkin ada yang tengah berehat @ tidur @ menonton tv dsb.....@ mungkinkah ada yang baru nak lunch?...........



 Masakan kari di rumah ini kurang digemari oleh anak2,mereka lebih suka kalau ayam kalau dimasak sambal@merah.Tapi kali nie masak pun untuk my hubby.Ada juga lauk sampingan lain yang memenuhi ruang meja makan kami,seperti sambal belacan,ayam masak merah dan lemak kobis......Kari nie special sikit dari kari2 yg menggunakan santan yang banyak.Biasanya kari yang disukai my hubby nie jenis yang kari mamak ,pekat gitu.........
Ni kalau pekena roti canai nie mmg terangkat habis.........


Jom layan resepi Kari Ayam ini....Setiap orang mesti ada tersendiri nak masaknya,tapi yang pasti karinya itu mesti di tumis@ dimasak biar lama sikit supaya nanti perut x meragam.....
Kari Ayam
by:myda_ahmad

Bahan-bahannya:
  • 2@3 ketul ayam-potong 2
  • 1 biji kentang
  • 1 biji cili merah-hiasan
  • 1 asam keping@air asam jawa
  • Serbuk pati ayam knorr
  • 2 sb santan
  • Daun kari
  • Air & minyak secukupnya

Bahan tumbuk:
  • 4 biji bwng merah kecil
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia

Bahan tumis:
  • 3 sb rempah kari baba's-bancuh dgn sedikit air
  • 1 sk rempah jintan manis
  • Sedikit campuran halba,biji sawi,jintan manis,jintan putih

Cara-caranya:
  1. Tumiskan bahan tumbuk,kemudian masukkan bhn tumis dan daun kari,biarkan sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam,kacau sebati dengan tumisan kari tadi,kemudian masukkan sedikit air ,sedikit santan dan kentang,reneh sehingga ayam masak.
  3. Masukkan serbuk pati ayam knorr dan asam keping serta perasakan dgn garam.Reneh hingga kuah agak sedikit pekat .Kalau nak tambah bendi pun boleh...( saya x de stok bendi.)





6 comments:

  1. SAlam.. membalas kunjungan..:))

    Wahh kari ayam.. memang tak menjemukan dapat roti jala ke roti perancis ke aje memang terbaik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh licin dh kari ayam siang td,colet sana colet sini dgn roti prata....kenyang perut...huhuhu..

      Delete
  2. Assalam Myda..salam kenal, sedap tgk kari tu, cicah ngan roti benggali @ roti jala best nii..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ahlah kak,tp roti tu x de ,yg ada roti prata je,ha... apa lg saya kerjakan kari ayam tu + roti prata....

      Delete
  3. Kalau ikutkan selera anak2, memang nak makan ayam goreng saja kan Myda... tapi syukurlah, anak2 kakak makan semua apa yang kakak hidangkan. Lagilah kalau ayam masak karti begini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusnya anak2 akak,apa yg dihidang semua mkn,x mcm anak2 saya memilih sangat..kalau ikutkan diorg nie taunya mkn nasi +kicap+telur goreng,itu dh mencukupi....

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....