Bahan:-
- 1/2 ekor ayam-potong 8
- Asam keping
- Sedikit serbuk kunyit
- Daun limau purut/bende/daun kesum
- Air dan minyak secukupnya
- Garam,gula dan bhn perasa secukupnya
- 15 btg cili kering-rendam dgn air panas@direbus sebentar.
- 1 biji bwg besar
- 4 biji bwg putih
- Halia
- Lengkuas
- Basuh ayam dan bersihkan.
- Bersihkan cili,buang biji2nya dan blender bersama bhn2 yg hendak diblender.
- Panaskan minyak,masukkan bhn blender dan serbuk kunyit.Tumis hingga naik minyak.
- Bila dh agak kering dan naik minyak,masukkan ayam dan kacau rata hingga bhn2 tumis tadi meresap ke dlm ayam.
- Masukkan air,garam ,gula dan bhn perasa serta asam keping.Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan daun limau purut dan bende,didihkan sekejap lagi dan bolehlah tutup api.
- Hidangkan.
tengok gambar pun dah kecur..
ReplyDeletesalam myda.....selalu dok nampak org buat ayam asam pedas tapi saya blm try2 lagi. asyik2 ikan je, boring gak kan lgpun bdk2 tak layan sgt. nak try le jugak.tq
ReplyDeletesedap ros,belum cuba belum tahu kesedapannya!...
Delete