Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Thursday, 25 April 2013

Kuih Peneram


 Selamat petang  dan salam sejahtera....
 Hari nak kongsikan resepi kuih peneram yg saya cnp dari sini.Petang semalam mengulinya,dan tghhari td baru sempat melenyek dan menggorengnya....Aduhai....lotih jugak nak membuatnya....dok depan api lelama,sampai berpeloh2 dibuatnya......serik!!!...sian anakku yg sorang tu nak mengemping pun kena tunggu mamanya siap dulu.....

Tapi apa yang penting sekali,dapat merasa membuatnya sendiri....makan tu mmg suka,tp lepas2 nie dh x maulah nk buat sendiri...kalau ada org tolong tu lainlah citer.....heheheh....Apa2 pun thanks yea Azlina sudi share resepi kuih ini.....Mula2 tu mmg ikut bulat2 resepi ini,....bila air gula dh dicampurkan dgn tepung beras sekampit ,nampak sgt adunan agak lembik,maybe saya guna gelas yg lebih besar dari gelas Azlina kot.So,ada penambahan sikit tepung beras dan tepung gandum tu.....


KUIH PENERAM
Sumber cnp :Azlina@terminalhijrah
BAHAN2NYA 

  • 1 kampit tepung beras cap 3 gajah (jgn guna yg gambar 1 gajah tu..)
  • 1 gelas penuh gula pasir )
  • 600 gm gula merah ) dimasak dgn daun pandan
  • 1 gelas air )
  • Sedikit tepung gandum
  • Secubit garam ( ini saya pandai2 tambah )

CARA MEMBUATNYA
  1. Gula merah dan gula pasir dicampurkan segelas air, secubit garam & daun pandan dimasak hingga hancur gulanya. Ditapis.
  2. Dah sejuk, masukkkan sekampit tepung beras dan gaulkan perlahan-lahan hingga sebati. Agak-agak kalau masih lembik adunannya masukkan sesudu demi sesudu tepung gandum dan stop bila adunan dah tak melekit dan boleh dibentuk. Dicanai dan bentukkan bulat. 
  3. Ambil adunan bulat tu dan letakkan dalam piring yg telah diisi minyak masak. Dalam keadaan terendam dgn minyak gunakan jari dan lubangkan bahagian tengahnya.
  4. Panaskan minyak. Bab menggoreng ni kena jaga sebab kalau minyak tak cukup panas dia tak jadi cantik & kalau terlalu panas pun tak menjadi. Kuih ni memang banyak songeh..
  5. Buatlah sampai adunan habis.
*********************************************
Ni dia gelas yg saya guna tu....dan bahannya ada tambah2 sikit.....alhamdullilah menjadi jugak!.....


Bahan:-
6 cawan metrik tepung beras
1/2 cawan metrik tepung gandum
1 gelas gula merah
1 gelas gula pasir(kalau nk manis lg boleh tambah,yg nie sedang2 elok)
1 gelas air(lebih kurang 350ml air)
 Caranya sama seperti  resepi Azlina.Cuma cara yg ke 3 tu saya x buat,kerana adunan saya x lah terlalu lembik dan bila dh digelek ,senang utk diambil......



7 comments:

  1. Replies
    1. terima kasih..ini pun sgt berhati2 bila time nk amik adunan yg dh dibentuk masuk dlm kuali..hehehe

      Delete
  2. kalau guna tepong 1gajah ape kesan/perbezaanya?

    ReplyDelete
  3. https://www.facebook.com/PeneramUmieAbie

    sini ada jual.. ;)

    ReplyDelete
  4. Suka kuih ni. Nostalgia bila makan, terkenang waktu kecik-kecik dulu. Cuma time tu saiz dia besar... bentuk bulat dan ada 4-5 lubang. :) Sekarang ada jual kat pasar malam cute-cute macam di atas.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....