Dah ber tahun2 lamanya saya x makan pucuk ubi rebus cicah sambal tumis.Kalau ada pucuk ubi pun selalunya masak lemak je,.....pucuk ubi nie,kalau msk lemak adalah kuahnya sikit......walaupun x makan daunnya bolehlah anak2 ceduk kuahnya.
Seminggu yg lalu,adik balik dari kampung,ada sikit bawak pucuk ubi....Sebahagiannya telah pun dimasak lemak ,tinggallah sikit lagi...tu yg rebus je dan cicah dgn sambal tumis,kebetulan kat petiais ada sekeping tempe,potong2,goreng dan campurkan dlm sambal tumis...jadilah sambal tempe.....
teringin nak makan lagi !!!...next time nk gak wt urap pucuk ubi.....tp kat bandar payah nk cari cekur...ermmmm...
Sambal tempe nie memang kerap betul saya masak,anak2 pun suka makan sambal nie(dasar org jawa mmg sukakan tempe).....tapi kena pastikan bila masak sambal nie jgn terlalu pedas,nanti anak2 x sentuh langsung.....so masa nak basuh cili tu kena buang semua biji2 ,tak mau ada yg tertinggal..... Masa nk rebus@ celur pucuk ubi tu, letakkan sikit garam.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....