Dah lama beno resepi nie tersimpan dalam draf...sejak oven x de nih,eeee...rasa malas nk buat2 kek@kuih....tapi mulut nk makan,camner nih?......x leh jd nih,kena cari ikhtiar lain.....
kalau ada oven mungkin cantik kejadian kuih bakar pandan nih.......
Alkisahnya,saya masak nih cuma gunakan api dapur biasa jer....api slow2 dh terlebih slow dh sampaikan kekadang tu terpadam2 gak api...jap2 bukak api balik......haaa,tgk gambar kuih tu,ada yg terpecah2 bhgian tghnya,.....bila dh nampak kering2 bhgian tepi tu,saya alihkan pulak ke microwave dan bakar sikit lg........
Saya buat 1/2 adunan je,khuatir x laku, kang membazir pulak..tp yg pasti memang laku dan habis licin......kuih bakar nie tak berapa tebal,sedang2 elok jer....kerak2 tepi tu yg sedap,garing.....
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan air pandan
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair (sejat)
- 3 biji telur
- Sedikit pewarna hijau
- Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
- Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
- Blender hingga sebati
- Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
- Taburkan bijan (jika suka)
- Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar.
Sedap nampaknya bole cuba ni...Salam perkenalan :)
ReplyDeletesalam perkenalan juga dr saya...
Deletemmg sedap kuih bakar nie,lg2 kalau tepinya garing......try lah buat....