Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Sunday, 21 April 2013

Apam salju@Beras

Dan selamat tghhari......
 2 hari yg lalu blog Kak Rose tayang apam beras,rasa teringin pulak nak buat.......bhn2 dh ada,cuma nk x nk je buat........
dan akhirnya cair juga hati ini......haaa nilah hasilnya apam beras yang saya buat.Apapun terima kasih banyak2 pada penyumbang resepi ini dan yang sudi menge"share"nya..............


Bahan-bahan:-
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara:-
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Sumber rujukan:-

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....