Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Friday, 16 December 2011

Lunch today

Assalamualaikum...
Hari nie lunch kami simple saja....nak masak lauk daging,anak2 x suka makan...nk masak ayam dh jemu...last2 goreng ikan bilis saja....dan masak lemak sayur pucuk paku... anak2 memang kurang suka sayur pucuk paku..tapi diorg cuma ambik kuahnya je....Saya, memang favourite lah dgn pucuk paku......Biasanya pucuk paku nie,saya goreng belacan je....Masakan saya simple saja kerana anak2 masih belum suka makan masakan yang berkari,bergulai,rendang2.....,Apa lagi suami..jauh sekali....cuma kalau nak masak kari kena ikut stail masakan mamak..masak tanpa santan....Kadang2 nak masak pun terbatas jugak,maklumlah anak2 dan suami x makan daging....,udang pun kurang apalagi sotong....tu yang jemu asyik masak ayam3.....

Goreng Ikan Bilis dengan Cili

Bahan-Bahan:
1 genggam ikan bilis
 2 ulas bawang besar-dihiris nipis
3 batang cili merah(besar)-dihiris nipis
4 biji cili hijau(kecil)-potong kecil2
sedikit belacan
minyak utk menggoreng
....Caranya pun mudah saja,goreng ikan bilis hingga garing.Masukkan bawang,cili dan belacan.Goreng hingga masak.
*utk panduan anak2 dara saya nanti.


Pucuk Paku masak Lemak dengan Kentang

Bahan-bahan:
1 ikat pucuk paku
3 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
sedikit ikan bilis-ditumbuk
1 biji kentang-dipotong kecil2
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
garam

Caranya:
1.Masukkan santan cair dan bahan tumbuk serta kentang ke dlm periuk.Masak hingga didih.
2.Bila dh didih,masukkan santan pekat pula,tunggu didih sebentar.
3.Masukkan pucuk paku dan garam.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....