Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Thursday, 27 September 2012

Kacang Panjang goreng Telur


 Selamat tengahhari  buat teman-teman semua......
Hari nie nak share sikit menu kacang panjang goreng dengan telur,biasa buat tak?...saya memang jarang sekali.Kalau beli kacang panjang pun hanya utk buat ulam-ulaman @ masak padprik je......

Tak tergolong pun dlm favorite sayuran kitaorg,tapi sesekali nak jugak rasa masak cam gini......alhamdulliah,anak2 pun ikut suka makan.Kadang2 tu bukannya senang nak suruh anak2 makan sayur...lagi2 sayur kacang panjang nie....issshhh...yg tak mahu makan langsung pun ada....

Tapi berlainan dengan anak2 saya,mereka memang sukakan sayur,sebab saya kalau masak ,sesekali tu masak menu 2 jenis,sayur dan telur goreng...saja je buat cam gitu,bukan apa nak paksa sikit diorang nie makan sayur,lama-kelamaan diorg boleh menerimanya.....termasuklah yg si kecil 2 thn,pun suka mkn sayur sawi,bayam,taugeh.....dan yang wajib telur goreng mesti ada......


KACANG PANJANG GORENG TELUR
Bahan-bahan:
  • Kacang panjang
  • Lobak merah
  • Cili Merah
  • 1 biji bawang besar-dihiris
  • 3 ulas bawang putih -mayang halus
  • 1 biji telur
  • Garam & bahan perasa
  • Minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak,tumis bwg merah,bwg putih hingga layu sedikit.
  2. Masukkan telur,kacau bagi hancur,biarkan seketika.
  3. Masukkan kacang panjang,lobak dan cili merah,kacau rata & masukkan garam serta bhn perasa.

2 comments:

  1. Askum Myda cayangg.. good morning dear.. terima kasih sudi singgah dapur akak yaa.. sorri dah lama tak BW sibuk sangat.. tapi kan kacang panjang goreng telur tu selalu akak buat masa zaman kekanank dulu memang sedap! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak sha....muahhhhh!rindu sgt ngan kak sha nie.....tu yg jenguk2 dapur kak sha....dpt gak tgk muka kak sha,walaupun jauh dimata tp dkt di blog,hehehe....saya,
      1st time tu wt goreng ngan telur...

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....