Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Monday, 10 September 2012

Sambal Sotong


 Tuan rumah masih lagi mengekalkan sambal untuk hidangan menu hari ini,hanya digantikan dengan sotong.Untuk pengetahuan anda semua,ini baru kali ke 2 saya makan sotong dalam tahun ini.Beli hanya untuk makan seorang, amik pun dalam 3 &4 ekor je.... tiada seorang pun yang suka makan sotong ini,kecuali saya sendiri....



Dengan menggunakan bahan asas seperti membuat sambal2 tumis biasa,cuma ditambahkan sedikit halia,untuk mengurangkan bau hanyirnya....bahan asas seperti,bawang merah,bawang putih,asam keping,cili kering.....di tumis bahan kisarnya hingga naik minyak,bila agak kering,bolehlah ditambahkan sedikit air asam@asam keping,perasakan garamnya ,last..masukkan sotong,kacau rata....jgn masak terlalu lama.Ini akan menyebabkan sotong itu tadi akan jadi liat bila dimakan.....


Walaupun masak utk seorang makan,masih  banyak berbaki lagi.....biasanya mlm jarang makan nasi.Untuk mengelakkan ianya menjadi basi keesokkan pagi,saya masukkan ke dalam tupperware &simpan dalam petiais.Esok bolehlah dijamah lagi untuk hidangan tghhari saya.....(save budjet)dh x yah sibuk2 nk msk lagi.....my hubby mmg x blk umah mkn tghari......

3 comments:

  1. Morning! Jom ikuti TIPS penjagaan kulit wajah ;-)
    http://www.ummiirfan.com/2012/09/tips-penjagaan-kulit-wajah-masker.html

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....