Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Wednesday, 20 June 2012

Kuih Rengas aka Kuih Kacang Hijau aka Kuih Kasturi

Salam sejahtera dan selamat pagi.............
Kalau kt kampung dulu,saya panggil kuih nie kuih kasturi je,agaknya kalau sebut kuih rengas pun saya x tau kuih apa tu......Ha,skrg nie....bila dh main2 ngan blog2 masakan ,barulah tau .....Emak pun x pernah sebut nama kuih rengas,maybe dia pun hanya tau nama kuih ini kuih kasturi je kot........



Kuih kasturi ni juga adalah salah  satu kuih tradisional yang menjadi pilihan saya.Anak2 & suami mmg x menggemarinya.Kuih Kasturi ni dulunya memang popular kat kampung,bila ada kenduri Yassin je, kuih nie mesti ada dalam menu hidangan....cara nak buatnya pun x rumit,malah bahan2 yang diperlukan pun tak banyak.....tu yang senang di dapati kt kampung2.........



Ni pun 1st time buat,alhamdullilah,lembut @lembiklah jugak isi dalamnya..suka sgt2,bila dpt mkn hasil air tangan sendiri....Sebelum nie pernah mkn,tmpt keje ada jamuan sikit,so diorg tempah kuih nie kt makcik dekat2 ngan rumah.....tp ,isi dalamnya agak keras sikit...maybe terlebih tepung kot....tu yg jd keras....saya buat ikut adunan ini,dapatlah dalam 10 ketul....tu pun masuk mulut sendiri....pagi nie dapatlah breakfast ngan kuih kasturi ini......
Terima kasih yea Kak Hanieliza utk resepinya dan Raihanna@Sweet Vanilla pulak tempat memula saya jumpa resepi kuih kasturi ini.......




Kuih Kasturi@Kuih Rengas@ Kuih Kacang Hijau


Resepi:Kak Hanieliza.blogspot.com
Sumber:Raihanna@Sweet Vanila

Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum

Bahan Batter [Gorengan] 
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk-saya + sikit pewarna kuning
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara 
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.

7 comments:

  1. Saya pun panggil kuih kasturi, dari dulu kecik2

    ReplyDelete
  2. assalam
    akak panggil kuih kacang ,memang suka jgak layan kuih ni sedappp kan
    dulu2 rajinlah masa sekolah he he
    re: oo kena letak esen sb telur kan

    ReplyDelete
  3. salam ,, terima kasih sudi singgah kat blog .. ooo ni kuih yang letak inti kacang tu ya ... dulu selalu beli gak... favorite neh :)

    ReplyDelete
  4. Sedap ni
    ..dah makan 1 nak lg..mohon share resepi ye?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....