Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Sunday, 16 March 2014

Kerang Rebus dgn Sambal Kicap

 Memulakan bicara  petang ini dgn "",segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam.....Mari panjatkan doa untuk ahli2 keluarga kita termasuklah ibu,semoga dirahmati selalu hendakNya,dan tidak lupa kepada mangsa2 serta ahli keluarga mangsa MH370.AL Fatihah...amin..


Ok,berbalik pada cerita asal,hari nie saya nak cerita pasal kerang rebus.....mmg dah lama sangat ketagih nak makan kerang rebus.Kebetulan dah lama x mkn.Teringat masa zaman2 sekolah dulu,masa semua adik-beradik sume ada,maklumlah semuanya masih bersekolah,tak mcm sekarang masing2 sudah punya anak,bini,laki.....masing2 dgn arah tujuan masing2......kosong aje rumah,takdelah riuh rendah mcm dulu2.....Adik lelaki ke 3 dlm keluarga cukup suka sgt beli kerang,tak banyak pun beli,kekadang RM1@ RM2.00 dulu2 dh banyak dapatnya tu!!,balik rumah suruh saya rebus,nak ratah gitu aje katanya......saya pun apalagi tumpanglah dua kaki......

 Memang sedap dapat makan,kalau keinginan sudah di tunaikan.......esok2 tak tau lagi ngidam nak makan apa pulak...........


Nie pun tak banyak beli,cukup utk 2 org makan,saya & my hubby aje.....Kalau balik kg Selama,Perak,time bln2 puasa,mesti ada jual kerang rebus nie,tapi dicicah dgn kuah kacang....sedap jugak!!!kalau nak cari time bulan puasa je,hari2 lain mmg x de...

 Tapi lain pulak ceritanya kalau kat Johor,kitaorg cicah dgn sambal kicap,pun sedap jugak!!!...
Tak tahulah pulak,kalau kat negeri2 lain.....


Cara yg biasa saya masak,ikut resepi mak....rebus,kopek ,cicah dan ngap!!!...

KERANG REBUS CICAH SAMBAL KICAP
Bahan-bahan:-
Kerang
Serai
Daun kunyit
1 biji bawang merah sederhana besar-hiris
3 ulas bawang putih-hiris
Halia-hiris
Air secukupnya
Garam dan aji
Cili

Cara-caranya:-
Cuci bersih kerang,berus sikit dan bilas beberapa kali.
Masukkan semua bhn dlm periuk dan masak atas api.
Biarkan mendidih dan perasakan garamnya.
(saya x suka masak terlalu lama,nanti isi kerang mengecut)

SAMBAL KICAP
10 biji cili
1@2 ulas bawang putih
Kicap manis
Sedikit perahan jus limau

Tumbuk lumat cili & bwg putih,kemudian curahkan kicap manis dan perahkan limau sikit.

Ratah pun sodap!!!!!...

4 comments:

  1. kerang rebus cicah pulak kuah kicap mmg peberet Uj ni myda

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi2 kita main ratah je kan...mmg sedap sedap!!

      Delete
  2. salam..

    kerang rebus ni memang sedap..suka makan masakan simple macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha;ah,sedap,lgpun kita dh teringin sgt nk mkn....yg simple2 pun jd sedap...

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....