Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Monday, 11 June 2012

Kek Chiffon Pandan




 Hari ini berbw sekejap,kemudian tergerak nak buat kek chiffon pandan,....
asalnya terjumpa resepi kek chiffon di kt blog Ilham Kreatif .......
dh salin resepinya,terus pi dapur dan startlah projekku utk hari ini.....


1st trial nie ,agak kurang memuaskan hati....tp akan dicuba lagi sehingga hati ini puas...huhuhu...
Ha..ha..ha....inilah dia kek chiffon pandanku,yg atas tu nampak gebus,tp yg tengah2 tu agak mampat sedikit.....
Maybe,pukulan putih telur tu x menepati kehendaknya........
Haaa..nak cepat siap katakan,....takut2 nanti dikacau si anak yg enak tido.......

Gambar kecil:Tekstur dlmnya agak mampat sedikit,....agak mengecewakan.


Kek Chiffon Pandan
Sumber:Ilham Kreatif@Lemak Manis2you.
Sumber2:http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1482063

Bahan-Bahan A(di ayak 3 kali)
  • 150 gm tepung kek
  • 1 camca teh baking powder

Bahan B
  • 4 biji kuning telur saiz A
  • 70 gm gula castor
  • 1/4 camca teh garam halus

Bahan C
  • 85ml corn oil
  • 115ml jus pandan(Iza guna pandan paste +air)

Bahan D
  • 4 biji putih telur saiz A
  • 70gm gula castor
  • 1/2 camca teh cream of tartar

Cara Penyediaanya
  1. Bland 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak(jika guna daun pandan la)
  2. Dapatkan 115ml jus pandan.(Iza guna pandan paste 1 sudu teh +air masak jadikan 115ml Jus pandan)
  3.  Gunakan hand mixer utk memukul bahan B
  4. Masukkan corn oil dan teruskan memukul.
  5. Putar hingga kembang.
  6. Masukkan jus pandan.Teruskan memutar.
  7. Teruskan memutar hingga rata.
  8.  Boleh tambah sedikit pewarna hijau,jika suka
  9. Masukkan sedikit demi sedikit tepung.Dengan menggunakan sepatula kacau setakat tepung hilang dari    pandangan.Jangan terlebih kacau.
  10. Dengan kelajuan tinggi,putar putih telur hingga kembang.Masukkan cream of tartar dan terus memutar.Masukkan gula castor  dan terus memutar hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar.Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.
  11.  Masukkan separuh dari putih telur kental tadi kedalam bancuhan kuning telur yg dah jadi hijau tadi...
  12. Kaupbalikkan hingga rata.Jangan di putar.Jangan risau kalau adunan kelihatan berketul-ketul kerana memang itu yg resepi kehendaki untuk menghasilkan kek yg gebu dan berongga.
  13. Tuang bancuhan di atas,dalam mangkuk yg berisi separuh lagi,putih telur yg telah di pukul kental tadi.
  14. Kaupbalikan adunan sehingga rata dan sebati.
  15. Tuang kedalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dulu 175 darjah cel.Lebih kurang 20 minit awal.Bakar selama 40 minit-45 minit.Atau hingga masak

10 comments:

  1. assalam
    sedapnya kek chiffon, baru berangan nk wat kek ni he he dari semalm keluarkan telur tu tp lum menjadi-jadi lg projeknya
    dulu dah try tp x puashati sgt

    ReplyDelete
  2. As'kum wahhh sedap ni hijau aje.. mesti harum aje baunya...:)) nampak halus aje tu... tak pe percubaan pertama.. percubaan kedua pasti lebih mantop kan..:)

    ReplyDelete
  3. Mama nur sara,....ha..ah lah,1st time wt mmg ada je yg x kenakan.....saya pun nk kena try lg....harap2 2nd time tu ada perubahan....

    ReplyDelete
  4. mmg wangi sha,lepas kuar dr oven je, harum semerbak baunya....2nd time nanti pasti akan cuba wt yg lebih gebusss lagi ,insyaallah ....

    ReplyDelete
  5. salam. nampak gebu je tu myda.. tak nampak pun yang bantat.
    Kalau kurang menjadi first time buat, tak per. Nanti boleh cuba lagi.

    ReplyDelete
  6. thanks ibundo sudi mamper sini....
    ha..ah,nnti nk try wt lagi...maybe 2nd time boleh puaskan hati .....

    ReplyDelete
  7. kalau pakai tepung kek memang tak risau bantat... mesti menjadi punya ye Myda.

    ReplyDelete
  8. Kak Amie...
    maybe putih telur tu saya x pukul hingga jadi marigue kot....

    ReplyDelete
  9. mmm fav nih kek chiffon pandan...hee..blog walking here..practise makes perfect..hee.. singgah ler blog sy kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ,nanti akan saya bw ke blog nur...tq sudi singgah sini...

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....