Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Friday, 6 June 2014

Agar-agar santan Pandan


Sudah sebulan rasanya blog ini menyepi,sepi dari segala masakan,cuma tuan blog sempat jugak blogwalking sekejap2 aje....itupun jika kesihatan mengizinkan.....sesekali tu badan terasa lesu,letih disebabkan kerja malam sentiasa,siang pulak kurang tido ,melayan karenah anak2.....menyiapkan makanan diorang..tengok diorang buat kerja2 sekolah yang cikgu berikan.....apa yg penting setiap hari dapat tengok sendiri depan mata ,anak2 tu membesar .....xdelah asyik2 kat rumah pengasuh aje....puas hati bila kita  dapat didik dan jaga sendiri anak2 kita...

 Oklah,berbalik pada entry pertama untuk bulan ni,saya try buat agar2 santan pandan....amik resepi dari blog Naz@oven kecil.Memang dah lama  terperam resepi nie,tapi kadang2 kalau teringin atau semangat berkobar2 nak buat,google terus blog Naz....Apa2 pun thanks Naz untuk resepi agar2 santan nie..memang sedap!!!lagi sedap kalau disejukkan......


AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

 Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 1 liter air (4 cawan)
  • 200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
  • 250 ml santan pekat (1 cawan) - Naz guna santan kotak jer(saya guna 200ml santan kotak + 50ml air)
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
  • Secubit garam
  • Sedikit perisa/emulco pandan dan beberapa titis pewarna hijau
  • 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan



 Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa pandan serta pewarna hijau. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, kacau-kacau adunan dan pastikan api dijaga (kalau perlu kecilkan lagi api) supaya adunan mengelegak perlahan sahaja (mereneh). Bukan menggelegak dengan buih-buih yang besar tu yer. Kemudian tutup api. Tak perlu terlalu lama sehingga nampak santan berbintil-bintil. 
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...


TIPS DAN NOTA NAZ:
  • Untuk mendapat agar-agar santan yang sekata iaitu tidak mempunyai dua lapisan seperti agar-agar semalam ni, bila adunan mula menggelegak selepas santan dimasukkan, kecilkan api agar adunan cuma menggelegak perlahan iaitu mereneh. Proses mereneh ni akan menghasilkan buih-buih yang kecil-kecil jer.. Yang sopan-sopan je dalam periuk tu..heheheee.. Bukan menggelegak kuat tau, dengan buih-buih yang mengganas di dalam periuk. Kemudian, bolehlah tutup api. Tak perlu lama. Insyallah..hasil agar-agar akan jadi seperti yang Naz tunjukkan hari ini.


Agar-agar saya nie ada 2 lapisan tapi x sama besar ,yg lapisan santannya lebih tebal@banyak daripada lapisan yg jernih...takpelah ,InSha Allah...esok2 try buat lagi....

4 comments:

  1. Tengok resipi di tengah2 malam ni pun boleh rasa lapar...

    ReplyDelete
  2. Menariknya agar-agar pandan ni. Boleh cuba. Jemput lawat blog saya http://alamwellness.blogspot. Tq

    ReplyDelete
  3. salam kenal, first time dtg blog ni n done follow blog awak :) sodap betul tengok gambar agar-agar ni..cantik!:)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....