Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Tuesday, 10 December 2013

Inilah dia hasilnya.....

Hari nie nak kongsikan hasil pancingan my hubby ....rabu yg lepas,my hubby gi mancing kat Tasik Banding,tempat yg kami pergi 2 kali bersama family tu,tapi kali nie my hubby pergi solo dgn kawan2nya saja....gi 3 hari 2 malam (5/12/13 hingga 7/12/13)....naik pun bot kecik aje,x naik boathouse cam yg family2 naik dulu....
Banyak jugak dapat ikan seperti ikan lampan,baung.haruan,toman,sebarau dan ikan tengalan.Ini adalah bahagian my hubby,hasil pancingan di bahagi kepada 8 orang....seorang dapat banyak nielah...tapi my hubby tak amik ikan toman,ssb kami x makan.....

Ikan lampam nie saya nak buat ikan pekasam,saya dan hubby mmg suka makan ikan pekasam....dan nantikan entry seterusnya bagaimana cara-cara nak buat ikan pekasam yea...

Ini ikan Tengalan,ikan nie diorg dapat  2 ekor dan setiap seekor beratnya 8kg...beratkan!!...setiap seekor ikan nie dibahagiakn kpd 4 bahagian ..dan my hubby dapat bahagian kepalanya...mmg besar!!...

ini bahagian ikan tengalan yg my hubby dapat dan telah siap dipotong2 oleh kami keesokan paginya sesudah sampai di rumah.Lembut aje isinya,kami cuma goreng  dan separuhnya masak cili.

Yang nie pula ,ikan sebarau,yang telah siap kami siang dan potong2.....ikan nie my hubby dpt 1 ekor je,maybe yg lain dh dibahagi2kan sama banyak....

Tak tau lagi nak masak apa dgn ikan sebarau nie,jarang2 mkn ikan nie....kalau mkn pun yg kecik2 sikit,bukan besor cam nie.....

Ini lah dia ikan2 yg nak di buat pekasam nanti,skrg nie (masa menaip entry ini)dh buat pun ikan pekasam,saya dah basuh bersih2,toskan,perap dgn garam & asam keping..seterusnya salutkan dgn beras.Entrynya nanti yea,nak siap2 kan satu2 dulu...dan tunggu ,nanti saya kongsikan cara-cara nak buat ikan pekasam......

Ikan baung nie tak termasuk dlm pekasam yea,yg baung nie nak masak apa yerk???ada suggestion tak??....

1 comment:

  1. x sabar tunggu entry buat pekasam...klu senang...leh la try test buat juger...tu pun klu dpt ikan air tawar yg sesuai...kikiki..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....