Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Monday, 16 December 2013

Asam Pedas Ikan Baung

Tinggal satu hari lagi kami nak berangkat dan bersiap sedia untuk terbang di awan biru menuju ke Langkawi....memang excited, saya dan anak beranak 1st time nak naik aeroplane.....kalau hubby maybe dah x kisah kot coz dia dh banyak kali naik......
Flight kami esok jam 9.15malam,dan akan tiba disana pada jam 10.55 malam....semua penginapan utk 4 hari 3 malam ,sudah kami booking awal2 lagi ......termasuklah kereta sewa dan tiket cablecar...senang,bila dah sampai terus call org2 tertentu utk urusan kereta dan tiket .......tak perlu lagi utk kami beratur panjang mendapatkan tiket cablecar....
Ok,stop di situ dulu.Untuk entry hari ini,saya nak berkongsi masakan asam pedas ikan baung.Asam pedas saya tidak menggunakan daun kesum kerana x de stok,cuma saya gantikan dgn daun limau purut....sedap jugak!!.....
Dan dekat seminggu lebih ikan baung tak terusik.Sayang kan kalau tak di masak,penat2 jer en hubby mancing ....so utk clearkan petisejuk,keluarkanlah jugak ikan baung tu....nak bg anak2 mkn saya masak asam pedas..bdk2 mmg suka asam pedas...(diorg kurang suka ikan2 sungai nie)
.Jom,semak resepi saya yg mudah ini...

ASAM PEDAS IKAN BAUNG
 Bahan-bahan:-
  • 3 ekor ikan baung
  • 20 tangkai cili kering
  • Daun limau purut
  • Lengkuas
  • serbuk kunyit
  • Garam & bhn perasa
  • minyak
  • Asam keping
  • Air secukupnya

Bhn Tumbuk:-
  • Bwg besar
  • 3 ulas bwg putih
  • Halia
Cara-cara:-
  1. Ikan disiang,buang isi perut dan dipotong 3,basuh dgn limau purut hingga hilang bau hanyir..
  2. Cili kering dipotong memanjang,rebus kejap..basuh dan buang bijinya,blender.
  3. Tumiskan bhn tumbuk hingga naik bau,masukkan serbuk kunyit sikit,kacau2 dan masukkan air, asam keping serta lengkuas.
  4. Didihkan sekejap kemudian masukkan ikan.
  5. Perasakan dgn garam dan bhn perasa.
  6. Biarkan mendidih lagi @ sehingga ikan itu masak.


3 comments:

  1. Selamat terbang.... jangan lupa jejak balik ke bumi he he hehh

    ReplyDelete
  2. salam kenal kak,,
    waaa terliur sungguh tgk asam pedas tu..
    saya follow blog akak ye..sudi2 lah jenguk blog saye juge..:)
    http://cikanem.blogspot.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  3. lama tak makan ikan ni...last sekali mkn masa kat tasik kenyir, hasil pancingan geng2 ofis, masa kami bercuti n memancing disana

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....