Semanis Epal Hijau

Thursday, 29 March 2012

Paprik Campur

Dan selamat petang......
nak letak N3 paprik,yg masak tgh hari tadi......
mmg suka2 sgt mkn paprik....
kalau mkn kt kedai...x sah kalau x order paprik.....
mmg favourite kami sekeluarga.....
kalau wt sendiri lagi puas hati,dpt ++ nasi,........
nk mkn bnyk kali pun boleh......

Bahan-bahan:
Ayam-bhgian dada(potong kecil2)
sedikit daging & udang
1 biji bawang kuning-hiris nipis
3 ulas bawang putih-diketuk
2 sb serbuk cili
1 sb sos ikan
3 sb sos cili thai
1 sb kicap cair
1 sb sos tiram
2 btg kacang panjang-potong pendek2
1/2 btg carrot-potong memanjang
1 btg cili merah-potong menyerong
1/2 kiub pati ayam
Air & minyak secukupnya


Cara-caranya:
1.Panaskan sdikit minyak.Goreng daging,udang & ayam hingga masak.
2.Masukkan bwg putih,biarkan seketika.,serbuk cili,sos ikan,sos tiram,sos cili &kicap cair.
3.Tambahkan sedikit air,masukkan kiub pati ayam dan kacang panjang& carrot,cili merah serta bwg kuning.Kacau rata & angkat.


********************************************************

myda_ahmad
***********************************

2 comments:

  1. Betul tu Myda, kalau buat sendiri boleh pilih bahan yang kita suka, boleh makan tambah2... citarasa sendirilah katakan ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lgpun wtnya x susah kan kak Amie....lau i kt kedai dh RM4 satu pinggan...

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....