Ntahlah maybe pembawaan budak kot,semua nak makan....walaupun dulu2 x pernah masak gulai tempoyak nie,la nie semua nak cuba makan...Rujukan ayam masak tempoyak nie saya jengah2 kat blog kak Rohah.Kalau nak tgk resepi asal bolehlah gi ke blognya yea.....Resepi yg kat sini saya dh kurang2kan coz masak utk sorang makan aje...dan daun kesum tu saya gantikan dgn daun kunyit.
AYAM MASAK TEMPOYAK
Sumber rujukan:Blog Rohah@Damai Qalbu
Resepi dari Majalah Rasa
Bahan-bahan:
1 cawan isi ayam
1 batang serai-diketuk
Daun kunyit
Garam dan bhn perasa
air asam@asam keping
1 sudu besar tempoyak
1 cawan air
1 batang serai-diketuk
Daun kunyit
Garam dan bhn perasa
air asam@asam keping
1 sudu besar tempoyak
1 cawan air
Bahan tumbuk:
1/2 biji bawang sederhana besar
2 ulas bawang putih
5@6 biji cili hijau
Kunyit hidup
2 ulas bawang putih
5@6 biji cili hijau
Kunyit hidup
Cara memasak:
Satukan bhn tumbuk,serai dan tempoyak ke dlm periuk,gaulkan sebati dgn ayam.
Masukkan air dan masak atas api sederhana sehingga mendidih .Masukkan garam dan bhn perasa.
Masukkan daun kunyit dan didihkan hingga kuah agak pekat.Angkat dan sedia dihidangkan.
Sedap dimakan dgn nasi panas2 dan ketika perut tengah lapar.....
Assalamualaikum myda mengancam habih. terliur....
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletesangat terliur tengok ayam masak tempoyak tu..