Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Friday, 27 September 2013

Kacang Panjang Goreng Sotong berkunyit


Misi menghabiskan dan clearkan stok2, segala apa yg ada dan sayur yang telah seminggu kat dalam peti ais.....skaligus membersihkan dan mengelap kawasan sekitarnya....membuang apa yg rasa patut dibuang, dan macam2lah.......
Huhuhu...saki baki yg tinggal hanya sotong,kacang panjang,cili2 & timun...dan ini saja menu yang dapat ku hasilkan........


  KACANG PANJANG  GORENG SOTONG BERKUNYIT

BAHAN-BAHAN:-
  • Kacang panjang
  • Sotong
  • serbuk kunyit
  • cili merah-potong menyerong
  • bwg besar-dihiris
  • bwg putih-dihiris
  • setitis 2 minyak bijan
  • sos tiram
  • Garam &bhn perasa
  • Minyak
CARA-CARANYA:-
  1. Lumurkan sotong dgn serbuk kunyit & garam.
  2. Pijarkan minyak,tumiskan hirisan bwg besar,bwg putih dan cili merah.
  3. Tolak sikit tepi kuali,masukkan sotong dan goreng sekejap.
  4. Kacau sekali dgn bwg....masukkan kcg panjang,sos tiram,minyak bijan & garam serta bhn perasa.

4 comments:

  1. Salam kak myda,
    Subhanallah.. masakannya menggoda selera.
    Malam tadi pun saya goreng kacang buncis dgn udang, bubuh sos tiram dan kunyit. Tp tak sempat amik foto pun, hampir sama style juadah kita.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...
      terima kasih sudi meninggalkan komen.lauk biasa2 je....nie pun dh mati kutu,nk msk apa ,last2 guna bhn mana yg ada jer..

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....