Sesekali layan kuih tadisional nie pun ok gak!...
Tapi tak de sapa pun yang kat rumah nie nak join makan dgn saya.......dan mungkinkah akan saya buat lagi lepas2 nie???.....
- 1 gelas sagu biji kecil
- 3 gelas air
- 3/4 gelas gula pasir
- Sedikit pewarna merah
- 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu teh esen rose
Cara-cara
- Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
- Masukan sagu, kemudian kacau rata.
- Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
- Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
- Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa yang telah di campaur dengan garam....siap.
sedapnyaaa...
ReplyDeletesedapppp adda....nanti jgn lupa buat yerk...
DeleteSalam...suka juga klu dikukus bronok ni,lg cantik kejadiannyakn?
ReplyDeleteyup!mmg cantik kejadiannya atie....
DeleteSedap kuih tradisional ni.... masa kecik2 dulu puas makan hasil air tangan mak
ReplyDelete