Semanis Epal Hijau

Thursday, 9 May 2013

Kari Ayam tanpa santan

 Kari ayam tanpa santan nie masak utk en hubby jer....kerana dia jer lh yg suka mkn makan,anak2 kurang.....kalau ikutkan,saya pun kurang suka jugak....tu sebab,jarang sangat msk masakan berkari nie....


 #Saya & anak2 lebih suka mkn kari yg bersantan....#
Cicah dgn roti nie pun sedap nih!...........


 KARI AYAM TANPA SANTAN

Bahan-bahan:

  • 4 ketul ayam-dipotong 2 lagi
  • 3 sb serbuk kari Baba's
  • Daun kari
  • Air secukupnya
  • Minyak
  • Asam keping
  • Garam & serbuk secukup rasa maggi

Bahan tumis:

  • 1 biji bawang merah besar-mayang halus
  • 3 biji bwg putih -mayang halus
  • 1 sk halba campuran (yg mengandungi biji sawi,haba,jintan putih,jintan manis)
  • Halia-hiris@ketuk je

Caranya:

  1. Panaskan minyak,masukkan bhn tumis , masukkan serbuk kari ,daun kari dan halba campuran.Biarkan hingga naik minyak dgn api perlahan dan lama.
  2. Masukkan ayam,kacau rata.Tambahkan sedikit air....masukkan serbuk perasa & garam serta asam keping.Biarkan seketika hingga ayam masak@ empuk...dan hingga kuahnya agak pekat.



3 comments:

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....